Friday, February 4, 2011

Combined Defence Services ( CDS) Solved 2005 Paper

1.Consider the following statements :
1. The Governor of a State in India nominates to the Legislative Council, where it exists, one-sixth of its members.
2. The Governor of a State in India may nominate to the Legislative Assembly one person from the Anglo-Indian community if the feels the community needs representation.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: c

2.With what subject do the Articles 5 to 8 of the Constitution of India deal ?
(a) Details of Indian Union and its territory
(b) Citizenship
(c) Fundamental Duties
(d) Union Executive
Ans: b

3.In which country is the world?s highest observatory
located ?
(a) India
(b) Russia
(c) USA
(d) Japan
Ans: a

4.Where was the first Municipal Corporation in India set up ?
(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Delhi
(d) Madras
Ans: b

5.What is the approximate value of escape velocity for the
earth ?
(a) 11 km/s
(b) 50 km/s
(c) 19.5 km/s
(d) 56.5 km/s
Ans: a

6.Which one of the following periods is covered by the
tenth Five-Year Plan ?
(a) 2001 ? 2006
(b) 2002 ? 2007
(c) 200 ? 2008
(d) 2000 ? 2005
Ans: b

7.The first major inscription in classical Sanskrit is that of
(a) Chandragupta Vikramaditya
(b) Kanishka I
(c) Rudradaman
(d) Samudragupa
Ans: c

8.Consider the following statements :
1. Mohammad Shah (1719-1748) was the first Mughal ruler to patronize Urdu.
2. Malik Muhammad Jayasi wrote the famous epic Padmavat in Hindi.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: c

9.Which one of the following statements is correct ?
(a) Kashmir was annexed to Mughal Empire by Humayun
(b) Gujarat was annexed to Mughal Empire by Akbar
(c) Malwa was annexed to Mughal Empire by Jahangir
(d) Khandesh was annexed to Mughal Empire by Shahjahan
Ans: b

10.Consider the following statements :
1. Mirabai was a contemporary of Guru Nanak.
2. Ramdas was a contemporary of Shivaji.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: c

11.Consider the following statements :
1. The Treaty of Lahore was concluded between Sikhs and English company during the tenure of Lord Ellen borough.
2. Lord Dalhousie made the annexation of Punjab to the British dominion.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: b

12.Consider the following statements :
1. Muhammad-bin-Tughluq was the Delhi Sultan when Vijayanagar Empire was founded.
2. Krishna Deva Raya was the ruler of Vijayanagar when Babur took over from Ibrahim Lodi.
3. Rama Raya was defeated at Talikota when Jahangir was the Emperor at Delhi.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: a

13.Who of the following built the temple of the Sun God at Konark ?
(a) Anantavarman
(b) Narasimha I
(c) Kapilendra
(d) Purushottama
Ans: b

14.When was decimal coinage introduced in India ?
(a) 1947
(b) 1950
(c) 1957
(d) 1960
Ans: c

15.Which one of the following countries does not belong to the G-8 group of nations ?
(a) Italy
(b) Canada
(c) Germany
(d) Australia
Ans: a

Current Affairs for SBI Examination

1.The General Assembly of U. N. proclaimed 2008 as a year of—
(A) International Year of Language
(B) International Year of Dolphin
(C) International Year of Culture
(D) International Press Freedom Year
Ans : A

2.The book ‘A View from the Outside (Why good economics works for everyone) has been written by—
(A) Prof. Amartya Sen
(B) K. G. Joglekar
(C) P. Chidambaram
(D) Edmund S. Phelps
Ans : C

3.According to the latest Supreme Court decision, Priests and Nuns have been allowed to practise as—
(A) Doctors
(B) Advocates
(C) Scientists
(D) None of these
Ans : B

4.Which among the following tennis players won the 2008 U.S. Open men’s title ?
(A) Juan Carlos Ferrero
(B) Lars Burgsmuller
(C) Roger Federer
(D) Feliciano Lopez
Ans : C

5.It was decided to observe Mahatma Gandhi’s birth day October 2 as the International Nonviolence Day at—
(A) International Indology Conference
(B) Satyagraha Centenary Conference
(C) Congress Foundation Day Celebrations
(D) None of these
Ans : B

6.Who among the following won the UK reality T.V. show ‘Big Brother’ ?
(A) Shilpa Shetty
(B) Ken Russell
(C) Jade Goody
(D) Dirk Benedict
Ans : A

7.‘THEMIS’ is an acronym for—
(A) Time History of Events and Meteors in Space
(B) Time History of Events and Macroscale Interactions during Substorms
(C) Thermal Interactions in Space
(D) None of these
Ans : B

8.Which of the following satellites has been successfully launched on 22nd October, 2008 ?
(A) CHANDRAYAAN-1
(B) LAPAN-TUBSAT
(C) Space Capsule Recovery Experiment (SRE-1)
(D) HAMSAT
Ans : A

9.‘Aam Admi Bima Yojana’ is an insurance scheme for rural landless households introduced by—
(A) National Insurance Co.
(B) Life Insurance Co.
(C) UTI
(D) ICICI Life Prudential Co.
Ans : B

10.The UN Deputy Secretary- General is—
(A) Dr. Asha Rose Mtengeti Migiro
(B) Mark Malloch Brown
(C) Shashi Tharoor
(D) Louise Frechette
Ans : A

11.Where are the headquarters of National Fisheries Development Board situated ?
(A) New Delhi
(B) Hyderabad
(C) Chennai
(D) Bangalore
Ans: B

12.The UNESCO-Madanjeet Singh Prize for 2006 for the promotion of tolerance and nonviolence has been awarded to—
(A) V. Anandasagree
(B) Taslima Nasreen
(C) Narayan Desai
(D) Pope Shenouda-III
Ans: A

13.Who among the following won the UEFA European Under-17 Football Championship 2008 ?
(A) Belgium
(B) France
(C) England
(D) Spain
Ans: D

14.‘Garib Rath’ is—
(A) A portal
(B) The first AC train for the poor
(C) A project launched by Ministry of HRD
(D) A low price car
Ans : B

15.The 2008 C. K. Nayadu Life Time Achievement Award of the year has been won by—
(A) Gundappa Vishwanath
(B) Kapil Dev
(C) Mohinder Amarnath
(D) Madan Lal
Ans : A