Showing posts with label Solved IAS Exam. Show all posts
Showing posts with label Solved IAS Exam. Show all posts

Wednesday, December 8, 2010

IAS Preliminary 2010 Solved Paper

1. In the parlance of financial investments, the term ‘bear’ denotes:
(a). An investor who feels that the price of a particular security is going to fall.
(b). An investor who expects the price of particular share to rise.
(c). A shareholders or a bondholder who has an interest in a company.
(d). Any lender whether by making a loan or buying a bond.
Ans: (a)

2. Two trains leave new Delhi at the same time. One travels north at 60 Kmph and the other travels south at 40 kmph . After how many hours will the trains be 150 km apart?
(a). 3/2
(b). 4/3
(c). 3/4
(d). 15/2
Ans: (a)

3.With the reference of the Non Banking Financial Companies ( NBFCs ) in India , Consider the following statements:
1. They cannot engage in the acquisition of Securities issued by the government.
2. They can not accept demand deposit like Saving Account.
Which of the statements given above is /are correct?
(a). 1 only
(b). 2 only
(c). Both 1 and 2
(d). Neither 1 nor 2
Ans: (b)

4. A pesticide which is a chlorinated hydrocarbon is sprayed on a food crop. The food chain is: Food crop – Rat – Snake – Hawk. In this food chain, the highest concentration of the pesticide would accumulate in which one of the following?
(a) Food crop
(b) Rat
(c) Snake
(d) Hawk
Ans: (d)

5. Widespread resistance of malarial parasite to drugs like chloroquine has prompted attempts to develop a malarial vaccine to combat malaria. Why is it difficult an effective malaria vaccine?
(a) Malaria is caused by several species of Plasmodium.
(b) Man does not develop immunity to malaria during natural infection.
(c) Vaccines can be developed only against bacteria.
(d) Man is only an intermediate host and not the definitive host.
Ans: (a)

6. Which one of the following statements is an appropriate description of deflation?
(a) It is a sudden fall in the value of a currency against other currencies.
(b) It is a persistent recession in both the financial and real sectors of economy.
(c) It is a persistent fall in the general price level of goods and services.
(d) It is a fall in the rate of inflation over a period of time.
Ans: (c)

7. In order to comply with TRIPS Agreement, India enacted the Geographical Indications of Goods (Registration & Protection) Act, 1999. The difference / differences between a “Trade Mark” and a Geographical Indication is / are :
1. A Trade Mark is an individual or a company’s right whereas a Geographical Indications is a community’s right.
2. A Trade Mark can be licensed whereas a Geographical Indication can not be licensed.
3. A Trade Mark is assigned to the manufactured goods whereas the Geographical Indications is assigned to the agricultural goods / products and handicrafts only.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

8. In the context of the affairs of which of the following is the phrase “Special Safeguard Mechanisms” mentioned in the news frequently?
(a) United Nations Environment Programme
(b) World Trade Organization
(c) ASEAN – India Free Trade Agreement
(d) G – 20 Summits
Ans: (b)

9.Consider the following:
1. Bluetooth device

2. Cordless phone
3. Microwave oven

4. Wi – Fi device
Which of the above can operate between 2.4 and 2.5 GHz range of radio frequency band?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

10. Chlorination is a process used for water purification. The disinfecting action of chlorine is mainly due to
(a) The formation of hydrochloric acid when chlorine is added to water.
(b) The formation of hypochlorous acid when chlorine is added to water.
(c) The formation of nascent oxygen when chlorine is added to water.
(d) The formation of hydrogen when chlorine is added to water.
Ans: (c)

11. In a tournament 14 teams play league matches. If each team plays against every other team once only then how many matches are played?
(a) 105
(b) 91
(c) 85
(d) 78
Ans: ( b)

12. Consider the following statements:
The satellite Oceansat – 2 launched by India helps in
1. estimating the water vapour content in the atmosphere.
2. predicting the onset of monsoons.
3. monitoring the pollution of coastal waters.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

13. Mon 863 is a variety of maize. It was in the news for the following reason:
(a) It is a genetically modified dwarf variety which is resistant to drought.
(b) It is a genetically modified variety which is past resistant.
(c) It is a genetically modified variety with ten times higher protein content than regular maize crop.
(d) It is a genetically modified variety used exclusively for bio – fuel production.
Ans: (b)

14. With reference to the Constitution of India, consider the following:
1. Fundamental Rights.
2. Fundamental Duties.
3. Directive Principles of State Policy.
Which of the above provision of the Constitution of India is / are fulfilled by the National Social Assistance Programme launched by the Government of India?
(a) 1 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

15. A geographical area with an altitude of 400 metres has following characteristics:
Month

J F M A M J J A S O N D
Average maximum temp. C
31 31 31 31 30 30 29 28 29 29 30 31
Average minimum temp. C
21 21 21 21 21 21 20 20 20 20 20 20
Rainfall (mm.)
51 85 188 158 139 121 134 168 185 221 198 86
If this geographic area were to have a natural forest, which one of the following would it most likely be?
(a) Moist temperate coniferous forest
(b) Montane subtropical forest
(c) Temperate forest
(d) Tropical rain forest
Ans: (b)

Sunday, December 5, 2010

IAS Preliminary 2009 Solved Paper

1. In which State is the Buddhist site Tabo Monastery located?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Sikkim
(d) Uttarakhand
Ans: (B)
2. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I (Famous person) List II (Well-known for)
A. Mandakini Amte 1. Theatre direction
B. Neelam Mansingh Chowdhry 2. Social service and community leadership
C. Romila Thapar 3. Dance
D. Vanashree Rao 4. History writing
Codes:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 2 4 1 3
(c) 3 1 4 2
(d) 3 4 1 2
Ans: (A)

3. Among other things, which one of the following was the purpose for which the Deepak Parekh Committee was constituted ?
(a) To study the current socio-economic conditions of certain minority communities
(b) To suggest measures for financing the development of infrastructure
(c) To frame a policy on the production of genetically modified organisms
(d) To suggest measures to reduce the fiscal deficit in the Union Budget
Ans: (B)

4. Consider the following statements :
1. INS Sindhughosh is an aircraft carrier.
2. INS Viraat is a submarine.
Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (D)

5. In which one of the following States has India's largest private sector sea port been commissioned recently ?
(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu
Ans: (A)

6. In India, which one of the following States has the largest inland saline wetland?
(a) Gujarat
(b) Haryana
(c) Madhya Pradesh
(d) Rajasthan
Ans: (D)

7. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I (Person) List II (Organization)
A. Anil Agarwal 1. Gujarat Heavy Chemicals Ltd.
B. Gautam H. Singhania 2. Raymond Ltd.
C. Sanjay Dalmia 3. Vedanta Resources
D. Venugopal Dhoot 4. Videocon Group
Code :
A B C D
(a) 3 1 2 4
(b) 4 1 2 3
(c) 3 2 1 4
(d) 4 2 1 3
Ans: (C)

8. In the context of independent India's economy, which one of the following was the earliest event to take place ?
(a) Nationalisation of Insurance companies
(b) Nationalisation of State Bank of India
(c) Enactment of Banking Regulation Act
(d) Introduction of First Five-Year Plan
Ans: (C)

9. In the middle of the year 2008 the Parliament of which one of the following countries became the first in the world to enact a Climate Act by passing "The Climate Change Accountability Bill"? (a) Australia
(b) Canada
(c) Germany
(d) Japan
Ans: (B)

10. From which one of the following did Kosovo declare its independence ?
(a) Bulgaria
(b) Croatia
(c) Macedonia
(d) Serbia
Ans: (D)

11. Who among the following is the founder of World Economic Forum ?
(a) Klaus Schwab
(b) John Kenneth Galbraith
(c) Robert Zoellick
(d) Paul Krugman
Ans: (A)

12. In the context of C02 emission and Global Warming, what is the name of a market driven device under the UNFCC that allows developing countries to get funds/incentives from the developed countries to adopt, better technologies that reduce greenhouse gas emissions ?
(a) Carbon Footprint
(b) Carbon Credit Rating
(c) Clean Development Mechanism
(d) Emission Reduction Norm
Ans: (C)

13. In the context of global economy, which one of the following pairs is not correctly matched ?
(a) JP Morgan : Financial Services Chase
(b) Roche Holding : Financial Services AG
(c) WL Ross & : Private Equity Co. Firm
(d) Warburg Pincus : Private Equity Firm
Ans: (B)

14. There are three cans A, B and C. The capacities of A, B and C are 6 litres, 10 litres and 16 litres respectively. The can C contains 16 litres of milk. The milk has to be divided in them using these three cans only.
Consider the following statements :
1. It is possible to have 6 litres of milk each in can A and can B.
2. It is possible to have 8 litres of milk each in can B and can C.
Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (C)

15. Which one of the following Union Ministries implements the Cartagena Protocol on Biosafety ?
(a) Ministry of Science and Technology
(b) Ministry of Health and Family Welfare
(c) Ministry of Environment and Forests
(d) Ministry of Chemicals and Fertilizers
Ans: (C)

IAS Preliminary 2009 Solved Paper

1. Among the following, which one is not a football club ?
(a) Arsenal
(b) Aston Villa
(c) Chelsea
(d) Monte Carlo
Ans: (D)

2. The Dul Hasti Power Station is based on which one of the following rivers ?
(a) Beas
(b) Chenab
(c) Ravi
(d) Sutlej
Ans: (B)

3. Elephant Pass, which is frequently in the news, is mentioned in the context of the affairs of which one of the following ?
(a) Bangladesh
(b) India
(c) Nepal
(d) Sri Lanka
Ans: (D)

4. Consider the following countries :
1. Switzerland
2. Malta
3. Bulgaria
Which of the above are members of European Union?

(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (B)

5. In the structure of planet Earth, below the mantle, the core is mainly made up of which one of the following ?
(a) Aluminium
(b) Chromium
(c) Iron
(d) Silicon
Ans: (C)

6. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I List II
(Famous Temple) (State)
A. Vidyashankara temple 1. Andhra Pradesh
B. Rajarani temple 2. Karnataka
C. Kandariya Mahadeo 3. Madhya Pradesh
D. Bhimesvara Temple 4. Orissa
Codes:
A B C D
(a) 2 4 3 1
(b) 2 3 4 1
(c) 1 4 3 2
(d) 1 3 4 2
Ans: (A)

7. Which one of the following brings out the publication called "Energy Statistics" from time to time?
(a) Central Power Research Institute
(b) Planning Commission
(c) Power Finance Corporation Ltd.
(d) Central Statistical Organization
Ans: (D)

8. With reference to Union Government, consider the following statements :
1. The Ministries/Departments of the Government of India are created by the Prime Minister on the advice of the Cabinet Secretary.
2. Each of the Ministries is assigned to a Minister by the President of India on the advice of the Prime Minister.
Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (B)

9. How many three-digit numbers can be generated from 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 such that the digits are1 in ascending order ?
(a) 80
(b) 81
(c) 83
(d) 84
Ans: (D)

10. While adding the first few continuous natural numbers, a candidate missed one of the numbers and wrote the answer as 177. What was the number missed ?
(a) 11
(b) 12
(c) 13
(d). 14
Ans: (C)

11. In an examination, there are three subjects A, B and C. A student has to pass in each subject. 20% students failed iv A, 22% students failed in B and 16% failed in C. The total number of students passing the whole examination lies between
(a) 42% and 84%
(b) 42% and 78%
(c) 58% and 78%
(d) 58% and 84%
Ans: (B)

12. There are 240 balls and n number of boxes B1, B2, B3, ... , Bn. The balls are to be placed in the boxes such that should contain 4 balls more than B2, B2 should contain: 4 balls more than B3, and so on. Which one of the following cannot be the possible value of n ?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7
Ans: (D)

13. WiMAX is related to which one of the following ?
(a) Biotechnology
(b) Space technology
(c) Missile technology
(d) Communication technology
Ans: (D)

14. In making the saffron spice, which one of the following parts of the plant is used ?
(a) Loaf
(b) Petal
(c) Sepal
(d) Stigma
Ans: (D)

15. A very big refugee camp called Dadaab, recently in the news, is located in
(a) Ethiopia
(b) Kenya
(c) Somalia
(d) Sudan
Ans: (B)

IAS Preliminary 2009 Solved Paper

1. Mahamastakabhisheka, a great religious event, is associated with and done for who of the following?
(a) Bahubali
(b) Buddha
(c) Mahavir
(d) Nataraja
Ans: (A)

2. . Match List I and List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I List II
(Famous Person) (Well-Known as)
A. Anna Hazare 1. Lawyer
B. Deepak Parekh 2. Banker
C. GVK Reddy 3. Gandhian and Social activist
D. Harish Salve 4. Industrialist
Code:
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 1 4 2 3
(c) 3 2 4 1
(d) 3 4 2 1
Ans: (C)

3. With reference to the scheme launched by the Union Government, consider the following statements:
1. Ministry of Health and Family Welfare launched the Rashtriya Swasthya Bima Yojana
2. Ministry of Textiles launched the Rajiv Gandhi Shilpi Swasthya Bima Yojana
Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ams: (B)

4.Match List I and List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I List II
(Book) (Author))
A. In custody 1. Amartya Sen
B. Sea of Poppies 2. Amitav Ghosh
C. The Argumentative Indian 3. Anita Desai
D. Unaccustomed Earth 4. Jhumpa Lahiri
Code:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 4 2 1 3
(c) 3 2 1 4
(d) 3 1 2 4
Ans: (C)

5. Where is the famous Virupaksha temple located?
(a) Bhadrachalam
(b) Chidambaram
(c) Hampi
(d) Srikalahasti
Ans: (C)

6. Consider the following pairs :
Large Bank Country of origin
1. ABN Amro Bank : USA
2. Barclays Bank : UK
3. Kookmin Bank : Japan
Which ..of the above .pairs is/are correctly matched ?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) and 2
(d) and 3
Ans: (B)

7. Consider the following statements :
The for Cripps Proposals include the provision
1. Full independence for India.
2. Creation of Constitution-making body.
Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (B)

8.In a dry cell (battery), which of the following are used as electrolytes ?
(a) Ammonium chloride and Zinc chloride
(b) Sodium chloride and Calcium chloride
(c) Magnesium chloride and Zinc chloride
(d) Ammonium chloride and Calcium chloride
Ans: (A)

9. Which one of the following types of waves are used in a night vision apparatus ?
(a) Radio waves
(b) Microwaves
(c) Infra-red waves
(d) None of the above
Ans: (C)

10.A person travels 12 km due North, then 15 km duo East, after that 15 km due West and then 18 km due South. How far is he from the starting point"?
(a) 6 km
(b) 12 km
(c) 33 kin
(d) 60 km
Ans: (A)

11.Consider the following :
1. Camphor
2. Chicory
3. Vanilla
Which of the above is/are plant product(s) ?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3
Ans: (D)

12.Which one of the following is not a drug/pharma company ?
(a) Chevron
(b) Nicholas Piramal
(c) Pfizer
(d) Zydus Cadila
Ans: (A)

13. When Leander Paes won the "mixed doubles" at the US Open in the year 2008, who of the following was his partner ?
(a) Ana Ivanovic
(b) Cara Black
(c) Dinara Safina
(d) Jelena Jankovic
Ans: (B)

14. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(a) Barbora Spotakova : Javelin throw
(b) Pamela Jelimo : Weightligting
(c) Sanya Richards : Sprint
(d) Yelena Isinbayeva : Pole Vault
Ans: (B)

15. Who of the following is a football player ?
(a) Fernando Alonso
(b) Kimi Raikkonen
(c) Lewis Hamilton
(d) Nicolas Anelka
Ans: (D)

IAS Preliminary 2010 Solved Paper

1. Which one of the following processes in the bodies of living organisms is a digestive process?
(a) Breakdown of proteins into amino acids
(b) Breakdown of glucose into CO2 and H2O.
(c) Conversion of glucose into glycogen.
(d) Conversion of amino acids into proteins.
Ans: (a)

2. Excessive release of the pollutant carbon monoxide (CO), into the air may produce a condition in which oxygen supply in the human body decreases. What causes this condition?
(a) When inhaled into the human body, CO is converted into CO2.
(b) The inhaled CO has much higher affinity for haemoglobin as compared to oxygen.
(c) The inhaled CO destroys the chemical structure of haemoglobin.
(d) The inhaled CO adversely affects the respiratory centre in the brain.
Ans: (b)

3. Examine the following statements:
1. All colours are pleasant.
2. Some colours are pleasant.
3. No colour is pleasant.
4. Some colours are not pleasant.
Given that the statement 4 is true, what can be definitely concluded?

(a) 1 and 2 are true
(b) 1 is false
(c) 2 is false
(d) 3 is true
Ans: (b)

4. The approximate representations of land use classification in India is -
(a) Net area sown 25%; forests 33%; other areas 42%.
(b) Net area sown 58%; forests 17%; other areas 25%.
(c) Net area sown 43%; forests 29%; other areas 28%.
(d) Net area sown 47%; forests 23%; other areas 30%.
Ans: (d)

5. What was the immediate reason for Ahmad Shah Abdali to invade India and fight the Third Battle of Panipat?
(a) He wanted to avenge the expulsion by Marathas of his victory Timur Shah from Lahore.
(b) The frustrated governor of Jullundhar Adina Beg Khan invited him to invade Punjab.
(c) He wanted to punish Mughal administration for non – payment of the revenues of the Chahar Mahal (Gujarat, Aurangabad, Sialkot and Pasrur).
(d) He wanted to annex all the fertile plains of Punjab up to the borders of Delhi to his kingdom.
Ans: (a)

6. In India, the tax proceeds of which one of the following as a percentage of gross tax revenue has significantly declined in the last five years?
(a) Service tax
(b) Personal income tax
(c) Excise duty
(d) Corporation tax
Ans: (c)

7. Which one of the following is the appropriate reason for considering the Gondwana rocks as most important of rock systems of India?
(a) More than 90% of limestone reserves of India are found in them.
(b) More than 90% of India’s coal reserves are found in them.
(c) More than 90% of fertile black cotton soils are spread over them.
(d) None of the reasons given above is appropriate in this context.
Ans: (b)

8. With reference to the United Nations Convention on the Rights of the Child, consider the following:
1. The Right to Development.
2. The Right to Expression.
3. The Right to Recreation.
Which of the above is/are the Rights of the child?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

9. P, Q, R and S are four men. P is the oldest but not the poorest. R is the richest but not the oldest. Q is older than S but not than P or R. P is richer than Q but not than S. The four men can be ordered (descending) in respect of age and richness, respectively, as:
(a) PQRS, RPSQ
(b) PRQS, RSPQ
(c) PRQS, RSQP
(d) PRSQ, RSPQ
Ans: (b)

10. In the context of space technology, what is “Bhuvan”, recently in the news?
(a) A mini satellite launched by ISRO for promoting the distance education in India.
(b) The name given to the next moon Impact Probe, for Chandrayan – II.
(c) A geoportal of ISRO with 3D imaging capabilities of India.
(d) A space telescope developed by India.
Ans: (c)

11. The diameters of two circular coins are in the ratio of 1 : 3. The smaller coin is made to roll around the bigger coin till it returns to the position from where the process of rolling started. How many times the smaller coin rolled around the bigger coin?
(a) 9
(b) 6
(c) 3
(d) 1.5
Ans: (c)

12. Among the following, who was not a proponent of bhakti cult?
(a) Nagarjuna
(b) Tukaram
(c) Tyagraja
(d) Vallabhacharya
Ans: (a)

13. As per the UN – Habitat’s Global Report on Human Settlement 2009, which one among the following regions has shown the fastest growth rate of urbanization in the last three decades?
(a) Asia
(b) Europe
(c) Latin America and Caribbean
(d) North America
Ans: (a)

14. Who of the following shall cause every recommendations made by the Finance Commission to be laid before each House of Parliament?
(a) The President of India
(b) The Speaker of Lok Sabha
(c) The Prime Minister of India
(d) The Union Finance Minister
Ans: (a)

15. By a regulation in 1793, the District Collector was deprived of his judicial powers and made the collecting agent only. What was the reason for such regulation?
(a) Lord Cornwallis felt that the District Collector’s efficiency of revenue collection would enormously increase without the burden of other work.
(b) Lord Cornwallis felt that Judicial power should compulsorily be in the hands of
Europeans while Indians can be given the job of revenue collection in the districts.
(c) Lord Cornwallis was alarmed at the extent of power concentrated in the
District Collector and felt that such absolute power was undesirable in one person.
(d) The judicial work demanded a deep knowledge of India and a good training in
law and Lord Cornwallis felt that District Collector should be only a revenue collector?
Ans: (c)

IAS Preliminary 2009 Solved Paper

1. The marine animal called dugong which is vulnerable to extinction is a/an:
(a) Amphibian
(b) Bony fish
(c) Shark
(d) Mammal
Ans: (D)

2. Which one of the following is the country's administrative capital/new federal administrative centre of Malaysia ?
(a) Kota Bharu
(b) Kuala Terongganu
(c) Putrajaya
(d) Taiping
Ans: (C)

3. Consider the following countries :
1. Brunei Darussalam
2. East Timor
3. Laos
Which of the above is/are member/members of ASEAN ?

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (C)

4. Consider the following countries :
1. Australia
2. Namibia
3. Brazil
4. Chile
Through which of the above does the Tropic of Capricorn pass ?
(a) 1 only
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (D)

5. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
City River

(a) Berlin Rhine
(b) London Thames
(c) New York Hudson
(d) Vienna Danube
Ans: (A)

6. Consider the following statements :
1. In the world, the tropical deserts occur along the western margins of continents within the trade wind belt.
2. In India, the East Himalayan region gets high rainfall from north-east winds.
Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (A)

7. Which one of the following rivers does not originate in India ?
(a) Beas
(b) Chenab
(c) Ravi
(d) Sutlej
Ans: (D)

8. At which one of the following places do two important rivers of India originate; while one of them flows towards north and merges with another important river flowing towards Bay of Bengal, the other one flows towards Arabian Sea ?
(a) Amarkantak
(b) Badrinath
(c) Mahabaleshwar
(d) Nasik
Ans: (A)

9. Where is the headquarters of Animal Welfare Board of India located ?
(a) Ahmedabad
(b) Chennai
(c) Hyderabad
(d) Kolkata
Ans: (B)

10. Consider the following statements :
1. The National' School of Drama was set up by Sangeet Natak Akademi in 1959.
2. The highest honour conferred by the Sahitya Akademi on a writer is by electing him its Fellow.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (C)

11. A person has 4 coins each of different denomination. What is the number of different sums of money the person can form (using one or more coins at a time) ?
(a) 16
(b) 15
(c) 12
(d) 11
Ans: (B)

12. How many letters of the English alphabet (capitals) appear same when looked at in a mirror ? (a) 9
(b) 10
(c) 11
(d) 12
Ans: (C)

13. Consider the following statements regarding Indian Planning :
1. The Second Five-Year Plan emphasised on the establishment of heavy industries.
2. The Third Five-Year Plan introduced the concept of import substitution as a strategy for industrialisation.
Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (C)

14. Who of the following scientists proved that the stars with mass less than 1.44 times the mass of the Sun end up as White Dwarfs when they die ?
(a) Edwin Hubble
(b) S. Chandrashekhar
(c) Stephen Hawking
(d) Steven Weinberg
Ans: (B)

15. Consider the following statements :
1. Between Census 1951 and Census 2001, the density of the population of India has increased more than three times.
2. Between Census 1951 and Census 2001, the annual growth rate (exponential) of the population of India has doubled.
Which of the statements given abova is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (D)

IAS Preliminary 2009 Solved Paper

1. With which one of the following has the B.K. Chaturvedi Committee dealt?
(a) Review of Centres-States relations
(b) Review of Delimitation Act
(c) Tax reforms and measures to increase revenues
(d) Price-reforms in the oil sector
Ans : (D)

2. Consider the following pairs:
Persons Sports
1. Anand Pawar : Chess
2. Akhil Kumar : Boxing
3. Shiv Shanker : Gold
Prasad Chowrasia
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (B)

3. Recently, which one of the following was included in the UNESCO’s World Heritage list?
(a) Dilwara Temple
(b) Kalka-Shimla Railway
(c) Bhiterkanika Mangrove Area
(d) Vishkhapatnam to Araku valley railway line
Ans: (B)

4. Under the administration of which- one of the following is the Department of Atomic Energy ?
(a) Prime Minister's Office
(b) Cabinet Secretariat
(c) Ministry of Power
(d) Ministry of Science and Technology
Ans: (A)

5. In the 'Individual Satyagraha', Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second ?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) C. Rajagopal.achari
(d) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans: (B)

6.With whose permission did the English set up their first factory in Surat ?
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Shahjahan
(d) Aurangzeb
Ans: (B)

7.Which one of the following planets has largest number of natural satellites or moons ?
(a) Jupiter
(b) Mars
(c) Saturn
(d) Venus
Ans: (A)

8.In the context of genetic disorders, consider the following :
A woman suffers from colour blindness while her husband does not suffer from it. They have a son and a daughter. In this context, which one of the following statements is most probabl) correct ?

(a) Both children suffer from colour blindness.
(b) Daughter .suffers from colour blindness while son does not suffer from it.
(c) Both children do not suffer from colour blindness.
(d) Son suffers from colour blrndness while daughter does not suffer from it.
Ans: (D)

9. Which one of the following is used as an explosive ?
(a) Phosphorus Trichloride
(b) Mercuric oxide
(c) Graphite
(d) Nitroglycerine
Ans: (D)

10. In the context of Indian wild life, the flying fox is a
(a) Bat
(b) Kite
(c) Stork
(d) Vulture
Ans: (A)

11.Who of the following is the author of the book "The Audacity of Hope" ?
(a) Al Gore
(b) Barack Obama
(c) Bill Clinton
(d) Hillary Clinton
Ans: (B)

12.Consider the following statements :
1. The Baglihar. Power Project had been constructed within the parameters of the Indus Water Treaty.
2. The project was completely built by the Union Government with loans from Japan and the World Bank.
Which of the statements given above is/arc; correct, ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (A)

13.In the context of Indian news in recent times; . what is MCX-SX ?
(a) A kind of supercomputer
(b) Title of Moon Impact Probe
(c) Stock exchange
(d) Nuclear-powered submarine
Ans: (C)

14.India has recently landed its Moon Impact Probe on the Moon. Among the following countries, which one landed such probe on the Moon earlier ?
(a) Australia
(b) Canada
(c) China
(d) Japan
Ans: (C)

15.Consider the following pairs :
Famous place Country
1. Cannes : France
2. Davos : Denmark
3. Roland Garros : The Netherlands
Which of the pairs given above is/arc correctly matched ?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (A)