Showing posts with label IAS Solved 2010 Paper. Show all posts
Showing posts with label IAS Solved 2010 Paper. Show all posts

Saturday, December 11, 2010

IAS Solved 2010 Paper

1. With reference to the Simon Commission’s recommendations, which one of the following statements is correct?
(a) It recommended the replacement of diarchy with responsible government in the province.
(b) It proposed the setting up of inter – provincial council under the Home Department.
(c) It suggested the abolition of bicameral legislature at the Centre.
(d) It recommended the creation of Indian Police Service with a provision for increased pay and allowances for British recruits and compared to Indian recruits.
Ans: (a)

2. An objective of the National Food Security Mission is to increase the production of certain crops through area expansion and productivity enhancement in a sustainable manner in the identified districts of the country. What are those crops?
(a) Rice and Wheat only.
(b) Rice, wheat and pulses only.
(c) Rice, wheat, pulses and oil seeds only.
(d) Rice, wheat, pulses, oil seeds and vegetables.
Ans: (b)

3. Which of the following is / are treated as artificial currency?
(a) ADR
(b) GDR
(c) SDR
(d) Both ADR and SDR
Ans: (c)

4. In the context of Indian economy, consider the following pairs: Term Most appropriate description
1. Melt down — Fall in stock prices
2. Recession — Fall in growth rate
3. Slow down — Fall in GDP
Which of the pairs given above is / are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

5. Consider the following statements:
1. Brazil.
2. Mexico.
3. South Africa.
According to UNCTAD, which of the above is / are categorized as “Emerging Economies”?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

6. Six persons M, N, O, P, Q and R are sitting in two rows, three in each. Q is not at the end of any row. P is second to the left of R. O is the neighbour of Q and is sitting diagonally opposite to P. N is the neighbour of R. On the basis of above information, who is facing N?
(a) R
(b) Q
(c) P
(d) M
Ans: (b)

7. Six books, A, B, C, D, E and F are placed side by side. B, C and E have blue cover and the other books have red cover. Only D and F are new books and the rest are old. A, C and D are law reports and other are Gazetteers. What book is a new law report with a red colour?
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans: (d)

8. Running at a speed of 60 km per hour, a train passed through a 1.5 km long tunnel in two minutes. What is the length of the train?
(a) 250 m
(b) 500 m
(c) 1000 m
(d) 1500 m
Ans: (b)

9. Who among the following Governor General created the Covenanted Civil Service of India which later came to be known as the Indian Civil Service?
(a) Warren Hastings
(b) Wellesley
(c) Cornwallis
(d) William Bentinck
Ans: (c)

10. Consider the following statements:
1. Dr. Rajendra Prasad persuaded Mahatma Gandhi to come in Champaran to investigate the problem of peasants.
2. Acharya J. B. Kriplani was one of the Mahatma Gandhi’s colleagues in his Champaran investigation.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

11. Consider the following actions by the Government:
1. Cutting the tax rates
2. Increasing the government spending
3. Abolishing the subsidies In the context of economic recession, which of the above actions can be considered a part of the “fiscal stimulus” package?

(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

12. Rivers that pass through Himachal Pradesh are :
(a) Beas and Chenab only
(b) Beas and Ravi only
(c) Chenab, Ravi and Satluj only
(d) Beas, Chenab, Ravi, Satluj and Yamuna
Ans: (c)

13. Consider the following statements:
1. On the planet Earth, the fresh water available for use amounts to about less than 1% of the total water found.
2. Of the total fresh water found on the planet Earth 95% is bound up in polar ice caps and glaciers.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

14. Inclusive growth as enunciated in the Eleventh Five Year Plan does not include one of the following:
(a) Reduction of poverty
(b) Extension of employment opportunities
(c) Strengthening of capital market
(d) Reduction of gender inequality
Ans: (c)

15. In the context of governance, consider the following:
1. Encouraging Foreign Direct Investment inflows.
2. Privatization of higher educational Institutions.
3. Down – sizing of bureaucracy.
4. Selling / offloading the shares of Public Sector Undertakings.
Which of the above can be used as measures to control the fiscal deficit in India?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 3 and 4 only
Ans: (d)

Thursday, December 9, 2010

IAS Solved 2010 Paper

1. Other than Jatropha curcas, why is Pongamia pinnata also considered a good option for the production of bio – diesel in India?
1. Pongamia Pinnata grows naturally in most of the arid regions of India.
2. The seeds of Pongamia pinnata are rich in lipid content of which nearly half isoleic acid.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

2. Which features of some species of blue – green algae helps promote them as bio – fertilizers?
(a) They convert atmospheric methane into ammonia which the crop plants can absorb readily.
(b) They induce the crop plants to produce the enzymes which help convert atmospheric nitrogen to nitrates.
(c) They have the mechanism to convert atmospheric nitrogen into a form that the crop plants can absorb readily.
(d) They induce the roots of the crop plants to absorb the soil nitrates in larger quantities.
Ans: (c)

3. The United Nations Framework Conventions on Climate Change (UNFCCC) is an international treaty drawn at :
(a) United Nations Conference on the Human Environment, Stockholm, 1972.
(b) UN conference on Environment and Development, Rio de Janeiro, 1992.
(c) World Summit on Sustainable Development, Johannesburg, 2002.
(d) UN Climate Change Conference Copenhagen, 2009.
Ans: (b)

4. After Quit India Movement, C. Rajagopalachari issued a pamphletentitled “The Way Out”.
Which one of the following was a proposal in this pamphlet?
(a) The establishment of a “War Advisory Council” composed of representatives of British India and the Indian States.
(b) Reconstitution of the Central Executive Council in such a way that all its members, except the Governor General and the Commander – in – Chief should be Indian leaders.
(c) Fresh elections to the Central and Provincial Legislatures to be held at the end of 1945 and the Constitution making body to be convened as soon as possible.
(d) A solution for the constitutional deadlock.
Ans: (d)

5. Four resolutions were passed at the famous Calcutta session of Indian National Congress in 1906. The question of either retention OR of rejection of these four resolutions became the cause of a split in Congress at the next Congress session held in Surat in 1907. Which one of the following was not one of those resolutions?
(a) Annulment of partition of Bengal
(b) Boycott
(c) National education
(d) Swadeshi
Ans: (a)

6. In India, the interest rate on savings account in all the nationalized commercial banks is fixed by
(a) Union Ministry of Finance
(b) Union Finance Commission
(c) Indian Banks’ Association
(d) None of the above.
Ans: (d)

7. As regards the use of international food safety standards as reference point for the dispute settlements, which one of the following does WTO collaborate with?
(a) Codex Alimentarius Commission.
(b) International Federation of Standards Users.
(c) International Organization for Standardization.
(d) World Standards Cooperation.
Ans: (a)

8. Stiglitz Commission established by the President of the United Nations General Assembly was in the international news. The commission was supposed to deal with
(a) The challenges posed by the impending global climate change and prepare a road map.
(b) The workings of the global financial systems and to explore ways and means to secure a more sustainable global order.
(c) Global terrorism and prepare a global action plan for the mitigation of terrorism.
(d) Expansion of the United Nations Security Council in the present global scenario.
Ans: (b)

9. With reference to BRIC countries, consider the following statements:
1. At present, China’s GDP is more than the combined GDP of all the three other countries.
2. China’s population is more than the combined population of any two other countries.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

10. Which one of the following is not related to United Nations?
(a) Multilateral Investment Guarantee Agency.
(b) International Finance Corporation.
(c) International Centre for Settlement of Investment Disputes.
(d) Bank for International Settlements.
Ans: (d)

11. A person X has four notes of Rupee 1, 2 , 5 and 10 denomination. The number of different sums of money she can form from them is
(a) 16
(b) 15
(c) 12
(d) 8
Ans: (b)

12. Consider the following:
1. Oxides of Hydrogen. 2. Oxides of Nitrogen.
3. Oxides of Sulphus.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

13. Hydrogen fuel cell vehicles produce one of the following as “exhaust”.
(a) NH3
(b) CH4
(c) H2O
(d) H2O2
Ans: (c)

14. India – based Neutrino Observatory is included by the Planning Commission as a mega science project under the 11th Five Year Plan. In this context, consider the following statements:
1. Neutrinos are chargeless elementary particles that travel close to the speed of light.
2. Neutrinos are created in nuclear reactions of beta decay.
3. Neutrinos have a negligible, but non zero mass.
4. Trillions of Neutrinos pass through human body every second.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

15. Which among the following do / does not belong / belongs to the GSM family of wireless technologies?
(a) EDGE
(b) LTE
(c) DSL
(d) Both EDGE and LTE
Ans: (c)