Showing posts with label Railway Recruitment Board Examination Solved 2006 paper. Show all posts
Showing posts with label Railway Recruitment Board Examination Solved 2006 paper. Show all posts

Wednesday, January 12, 2011

Railway Recruitment Board Examination Solved 2006 paper

1. On 22nd December, which of the following places has the largest day and shortest night ?
(a) Melbourne
(b) Moscow
(c) Madrid
(d) Chennai
Ans: ( a )

2. Srinagar is situated on the bank of the river
(a) Ravi
(b) Sutlej
(c) Jhelum
(d) Chenab
Ans: ( c )

3. Zimbobwe was formerly known as
(a) Rhodesia
(b) Mali
(c) Namibia
(d) Zanzibar
Ans: ( a )

4. Match the following
A. Manas I. Hangul
B. Dachigam II. Elephant
C. Mudumalai III. Tiger
D. Kaziranga IV. Rhinoceros
A B C D
(a) I II III IV
(b) III I II IV
(c) II IV III I
(d) I III IV II
Ans: ( b )


5. The canal joining Baltic Sea to North Sea is
(a) Kiel Canal
(b) Suez Canal
(c) Panama Canal
(d) None of these
Ans: ( a )

6. Which of the following is not a Free Trade Zone?
(a) Kandla
(b) Mumbai
(c) Visakhapatnam
(d) Trivandrum
Ans: ( d )

7. A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee
notes. The number of notes are equal. What is the total number of notes ?
(a) 60
(b) 90
(c) 75
(d) 45
Ans: ( b )

8. Which of the following writs may be issued to enforce a Fundamental Right ?
(a) Habeas Corpus
(b) Mandamus
(c) Prohibition
(d) Certiorari
Ans: ( a )

9. Who among the following was the Constitutional adviser to the Constituent Assembly of India
?
(a) M. C. Setalvad
(b) K. M. Munshi
(c) Jawaharlal Nehru
(d) B. N. Rau
Ans: ( d )

10. The Barrah dacoity was the first major venture of the revolutionary terrorists of the freedom movement in
(a) The Madras Presidency
(b) Punjab
(c) Bombay-Karnataka
(d) East Bengal
Ans: ( d )

11. The State in India having dry season for only 3 to 4 months every year is
(a) West Bengal
(b) Kerala
(c) Mizoram
(d) Himachal Pradesh
Ans: ( c )

12. U Thant Award is given for
(a) Contribution to east-west understanding
(b) Community leadership
(c) Social service
(d) Journalism
Ans: ( c )

13. The first electric railway was opened in
(a) 1853
(b) 1885
(c) 1905
(d) 1925
Ans: ( d )

14. The Lord of Rings : The Return of the King? won Oscar award in how many categories ?
(a) 10
(b) 9
(c) 11
(d) 12
Ans: ( c )

15. Which of the following pairs is incorrectly matched ?
(a) Encephalitis - Brain
(b) Colitis - Colon
(c) Hepatitis - Liver
(d) Jaundice - Throat
Ans: ( d )