Showing posts with label RRB Bhubaneshwar Previous Solved Papers. Show all posts
Showing posts with label RRB Bhubaneshwar Previous Solved Papers. Show all posts

Tuesday, December 28, 2010

Railway Recruitment Board Bhubaneshwar Solved 2009 Paper

Direction 1-2 : Choose the word/phrase which is most opposite in meaning to the word ?
1. Scurrilous
(A) Inoffensive
(B) Vulgar
(C) Insulting
(D) Coarse
Ans : (A)

2. Quixotic
(A) Visionary
(B) Whimsical
(C) Realistic
(D) Foolish
Ans : (C)

3. A labourer was engaged for 25 days on the condition that for every day, he works, he will be paid Rs. 2 and for every day, he is absent he will be fined 50p. If he receives only Rs. 37•50, find the no. of days he was absent—
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 4
Ans : (A)

4. There are 800 students in a class. On one particular day, if 1/10th of the students were absent, how many students were present ?
(A) 700
(B) 650
(C) 720
(D) 750
Ans : (C)

5. The area of a rhombus with diagonals 12 cm and 20 cm is ……… sq cm.
(A) 120
(B) 12
(C) 20
(D) 240
Ans : (A)

6. Aditi read 4/5th of Tintin comic book which has 100 pages. How many pages of the book is not yet read by Aditi ?
(A) 40
(B) 60
(C) 80
(D) 20
Ans : (D)

7. The number which is neither prime nor composite is—
(A) 0
(B) 1
(C) 3
(D) 2
Ans : (B)

8. The difference between the greatest number and the smallest number of 5 digits 0, 1, 2, 3, 4 using all but once is—
(A) 32976
(B) 32679
(C) 32769
(D) None of these
Ans : (A)

9. (9321 + 5406 + 1001) ÷ (498 + 929 + 660) = ?
(A) 13•5
(B) 4•5
(C) 16•5
(D) 7•5
Ans : (D)

10. Medicine : Sickness : : Book : ?
(A) Ignorance
(B) Knowledge
(C) Author
(D) Teacher
Ans : (A)

11. Pick out the odd in the following—
(A) Ashok—Assam
(B) Poonam—Punjab
(C) Gyanendra—Gujarat
(D) Anjana—Rajasthan
Ans : (D)

12. Which number is missing ?
45389, ?, 453, 34
(A) 34780
(B) 8354
(C) 4892
(D) 3478
Ans : (B)

13. Session : Concludes : : ? : Lapses
(A) Leave
(B) Permit
(C) Agency
(D) Policy
Ans : (D)

14. In a row of children facing North, Bharat is eleventh from the right end and is third to the right of Samir who is fifteenth from the left end. Total how many children are there in the row ?
(A) 29
(B) 28
(C) 30
(D) 27
Ans : (B)

15. MOLLIFY is to APPEASE as APPURTENANCE is to ?
(A) Gratify
(B) Avarice
(C) Accessory
(D) Amend
Ans : (C)

Thursday, December 16, 2010

Railway Recruitment Board Bhubaneshwar Solved 2009 Paper

1. How many such digits are there in the number 57683421, each of which is as far away from the beginning of the number, as they will be when arranged in descending order within the number ?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) More than three
Ans : D

2. Solid Carbon dioxide is termed as—
(A) Soft ice
(B) Dry ice
(C) White ice
(D) None of these
Ans : B


3. Whether all the universities in the country should start online admission at all levels with immediate effect ?
(i) No, since all the students may not have access to the internet easily.
(ii) Yes, it may liberate the students and their parents from the long-standing problems of knocking at the doors of different colleges and standing in queue.
(A) Only argument (i) is correct
(B) Only argument (ii) is correct
(C) Neither argument (i) nor argument (ii) is correct
(D) Both the arguments, (i) and (ii), are correct
Ans : D

4. Salutary
(A) Welcome
(B) Discharge
(C) Promoting
(D) Remove
Ans : C

5. Bizarre
(A) Colourful
(B) Odd
(C) Insipid
(D) Smart
Ans : B

6. Veneration—
(A) Esteem
(B) High respect
(C) Devotion
(D) Worship
Ans : B

7. EWE
(A) Calf
(B) Female sheep
(C) Deer
(D) None of these
Ans : B

8. Sikh Guru Arjundev was contemporary to which of the following rulers ?
(A) Humayun
(B) Akbar
(C) Shahjahan
(D) Jahangir
Ans : D

9. Which of the following gases is used for ripening the fruits ?
(A) Methane
(B) Ethane
(C) Ethylene
(D) Acetylene
Ans : C

10. Which of the following is common in both, Buddhism and Jainism ?
(A) Nonviolence
(B) Violence
(C) Triratna
(D) Truth
Ans : A

11. Where was the capital of Pandya dynasty situated ?
(A) Mysore
(B) Kanchipuram
(C) Madurai
(D) Delhi
Ans : C


12. Who is the author of ‘Adhe-Adhure’ ?
(A) Mohan Rakesh
(B) Prem Chand
(C) Nirala
(D) Pant
Ans : A

13. Which temperature in Celsius scale is equal to 300 K ?
(A) 30°C
(B) 27°C
(C) 300°C
(D) None of these
Ans : B

14. Which of the following gases is not a noble gas ?
(A) Zenon
(B) Argon
(C) Helium
(D) Chlorine
Ans : D

15. Where is the Punjab Lalit Kala Academy located ?
(A) Muktasar
(B) Chandigarh
(C) Patiala
(D) Ludhiana
Ans : B

Saturday, December 11, 2010

Railway Recruitment Board Bhubaneshwar Solved 2009 Paper

1. In case the President of India decides to resign, he will address his letter of resignation to—
(A) Prime Minister
(B) Chief Justice
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) Vice-President
Ans : (D)

2. 1 kg of a liquid is converted into its vapour at its boiling point. The heat absorbed in the process is called—
(A) Latent heat of vaporisation
(B) Latent heat of fusion
(C) Latent heat of sublimation
(D) None of these
Ans : (A)

3. The product ‘Fair and Lovely’ is related to—
(A) WIPRO
(B) I.T.C.
(C) P & G
(D) H.U.L.
Ans : (D)

4. Fictile
(A) Fiction
(B) Moulded
(C) Fictitious
(D) Smooth
Ans : (B)

5. Vicious—
(A) Remorseless
(B) Ferocious
(C) Kind
(D) Wicked
Ans : (D)

6. Innuendo
(A) Narration
(B) Insinuation
(C) Insist
(D) Insutale
Ans : (B)

7. Buffalo
(A) Calf
(B) Baby box
(C) Baby bison
(D) Baby cow
Ans : (C)

8. Besides hydrogen, which of the following elements is common in organic compounds ?
(A) Phosphorus
(B) Sulphur
(C) Nitrogen
(D) Carbon
Ans : (D)

9. Who among the following was involved in Alipore bomb case ?
(A) Aravind Ghosh
(B) P. C. Banerjee
(C) Bipin Chandra Paul
(D) Chandrashekhar Azad
Ans : (A)

10. Light-year measures which of the following ?
(A) Intensity of light
(B) Mass
(C) Time
(D) Distance
Ans : (D)

11. Which of the following Constitutional Amendments has included fundamental duties into the Constitution ?
(A) 42nd
(B) 43rd
(C) 44th
(D) 39th
Ans : (A)

12. Tripitik is the scripture of—
(A) Jain religion
(B) Hindu religion
(C) Buddhishtha religion
(D) Muslim religion
Ans : (C)

13. First Youth Olympic games will be held in—
(A) Japan
(B) China
(C) North Korea
(D) Singapore
Ans : (D)

14. Which of the following diffuses most quickly ?
(A) Solid
(B) Gas
(C) Liquid
(D) None of these
Ans : (B)

15. What does happens when water is condensed into ice ?
(A) Heat is absorbed
B) Heat is released
(C) Quantity of heat remains unchanged
(D) None of these
Ans : (A)

Thursday, December 9, 2010

Railway Recruitment Board Bhubaneshwar Solved 2009 Paper

1. Battle of Kalinga was fought at which of the following places ?
(A) Udaigiri
(B) Dhauli
(C) Balasore
(D) Barabaki
Ans : (B)

2. The first division of Congress took place in—
(A) Surat
(B) Kolkata
(C) Allahabad
(D) Chennai
Ans : (A)

3. I want to see the Principal …… I have something to tell him urgently.
(A) so
(B) for
(C) since
(D) and
Ans : (C)

4. Ellora caves in Maharashtra were built during the rule of which of the following dynasties ?
(A) Rashtrakoot
(B) Pallav
(C) Pala
(D) Chola
Ans : (A)

5. The difference between 28% and 42% of a number is 210. What is 59% of this number ?
(A) 900
(B) 420
(C) 885
(D) None of these
Ans : (C)

6. When sun-light passes through a glass prism, which of the following colours refracts the most ?
(A) Blue
(B) Red
(C) Orange
(D) Green
Ans : (A)

7. Digits of first place and third place are interchanged of the numbers 349, 483, 766, 598, 674 and then the new numbers are arranged in ascending order. Which would be the fourth number ?
(A) 483
(B) 766
(C) 674
(D) 598
Ans : (D)

Directions—(Q. 8) Choose the word/phrase which is most opposite in meaning to the word ?
8. Rabid
(A) Mad
(B) Normal
(C) Furious
(D) Fanatical
Ans : (B)

9. A labourer was engaged for 25 days on the condition that for every day, he works, he will be paid Rs. 2 and for every day, he is absent he will be fined 50p. If he receives only Rs. 37•50, find the no. of days he was absent—
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 4
Ans : (A)

10. A labourer was engaged for 25 days on the condition that for every day, he works, he will be paid Rs. 2 and for every day, he is absent he will be fined 50p. If he receives only Rs. 37•50, find the no. of days he was absent—
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 4
Ans : (A)

11. The area of a rhombus with diagonals 12 cm and 20 cm is ……… sq cm.
(A) 120
(B) 12
(C) 20
(D) 240
Ans : (A)

12. What is the meaning of beckoned ?
(A) Summon by sign or gesture
(B) Did not signal
(C) Did not call
(D) Invite
Ans : (A)

13. What is the meaning of beckoned ?
(A) Summon by sign or gesture
(B) Did not signal
(C) Did not call
(D) Invite
Ans : (A)

14. Area of a parallelogram whose base is 9 cm and height 4 cm is ……… sq cm.
(A) 9
(B) 4
(C) 36
(D) 13
Ans : (C)

15. 561204 ×58 = ? ×55555
(A) 606
(B) 646
(C) 586
(D) 716
Ans : (C)