Showing posts with label SBI Solved Paper. Show all posts
Showing posts with label SBI Solved Paper. Show all posts

Saturday, December 11, 2010

State Bank of India Solved 2008 Paper

1. Who amongst the following is the Head of the RBI at present ?
(A) Mr. M.V.Kamath
(B) Mr. Y.V.Reddy
(C) Mr. N.R.Narayanmurthy
(D) Mr.O.P.Bhatt
(E)None of these
Ans : B

2. The money which Govt. of India spends on the development of infrastructure in country comes from the which of the following sources ?
[Pick up the correct Statement(s)]
(1) Loan from World Bank/ADB etc
(2) Taxws collected from the people
(3) Loan from the RBI
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) All 1,2 and 3
Ans : E

3. One of the former prime ministers of which of the following countries was detained in house arrest for a short period after his/her returns from a long exile ?
(A) Germany
(B) France
(C) Pakistan
(D) Brazil
(E) None of these
Ans : C

4. The financial markets of the which of the following countries were badly affected by sub-prime crisis ?
(A) Russia
(B) Brazil
(C) UK
(D) USA
(E)None of these
Ans : D

5. Which of the following countries is facing a problem of strike by the workers of the transport
,electricity and gas companies as the present govt. of the country has decided to end the pension to
these workerss ?
(A) USA
(B) France
(C) China
(D) Nepal
(E) None of these
Ans : B

6. India Launched which of the following Satellites in September 2007 ?
(A) EDUSAT
(B) MATSAT
(C) CROSAT-IIB
(D) INSAT-4CR
(E) None of these
Ans : D

7. Hem Dutta who was honoured gy the prestigious Rajiv Gandhi National Sadbhawana Award 2007 is famous-
(A) Author
(B) Social Activist
(C) Player
(D) Film Producer
(E) Scientist
Ans : B

8. India's foreign exchange reserve declined sharply in recent past. What was the main reason for the same ?
(A) Heavy demand of the same by foreign tourists
(B) Import of Wheat from Pakistan and S.Korea
(C) Appreciation of Rupee Value
(D) Instability in coalition Govt. in centre
(E) None of these
Ans : C

9. Who amongst the following got third position in long Jump event of the Bayer International Athletics held in Germany in 2007 ?
(A) Shiny Wilson
(B) Anju Bobby George
(C) Neha Sanwal
(D) Prajakta Sawant
(E) None of these
Ans : B

10. Which of the following is a Public Sector Unit ?
(A) TCS
(B) ICICI Bank
(C) TESCO
(D) BHEL
(E) All of these
Ans : D

11. Asia Pacific Economic Business meet was organized in September 2007 in -
(A) New Delhi
(B) Beijing
(C) Tokyo
(D) London
(E) Sydney
Ans : E

12. As per the recent agreement between India and one of other country the India Rupee can be easily swapped with -
(A) Tak
(B) Rial
(C) Kyat
(D) Yen
(E) Rubbel
Ans : E

13. The "Orange Coalition Govt." was formed once again in which of the following countries ?
(A) Russia
(B) Ukraine
(C) France
(D) Germany
(E) None of these
Ans : B

14. which of the following countries in the world is the biggest consumer of gold ?
(A) USA
(B) Bangladesh
(C) Russia
(D) India
(E) None of these
Ans : D

15. Many times we read in financial news paper about 'FII'. What is the full form of 'FII'?
(A) Final Investment in India
(B) Foreign Investment in India
(C) Formal Investment in India
(D) Fair Institutional Investment
(E) Foreign Institutional Investment
Ans : E

Wednesday, December 1, 2010

SBI Solved Paper, 2007

1. Many times we read in financial news paper about 'fll'. What is the full form of 'fll'?
A. Final Investment in India
B. Foreign Investment in India
C. Formal Investment in India
D. Foreign Institutional Investment
2. The financial markets of the which of the following countries were badly affected by sub-prime crisis?
A. Russia
B. Brazil
C. UK
D. None of these
3. Which of the following countries recently decided to launch a military action in Northern Iraq where many Kurdish PKK fighters are based and they are killed people from that country?
A. India
B. Afghanistan
C. Pakistan
D. Turkey
4. As reported in papers the UN world Food Programmes stoped distributing food in mogadishu Town after its local head was abducted by the Govt. soldiers of the country mogadishu is the capital town of-
A. Tanzania
B. Turkey
C. Cuba
D. Somalia
5. Benazir Bhutto is associated with which of the following parties?
A. Muslim League
B. Pakistan People Party
C. Pakistan National Congress
D. Islamic Movement of Pakistan
6. Which of the following countries does not play International Cricket?
A. Russia
B. England
C. South Africa
D. Pakistan
7. Who amongst the following is the Head of the RBI at present?
A. Mr. M. V. Kamath
B. Mr. Y. V. Reddy
C. Mr. N. R. Narayanmurthy
D. O. P. Bhatt
8. Which of the following States achieved 100% financial inclusion (each and every family in the state has atleast one bank account)?
A. Delhi
B. Maharashtra
C. West Bengal
D. Kerala
9. Who amongst the following cricketers became the ninth Indian to claim 150 or more wickets?
A. A. Kumble
B. A. Agarkar
C. S. Tendulkar
D. Harbhaian Singh
10. Who amongst the following returned to earth after a long 195 days stay in space?
A. Angei Brewer
B. Mike Leinbach
C. Shruti Vadera
D. Sunita Williams
11. Madhesi national liberation front (MNLF) is an organisation active in which of the following countries?
A. Pakistan
B. Myanmar
C. Uganda
D. Nepal
12. Prime minister of india recently unveiled an agricultural package during his visit to 53rd metting of the National Development Council. What is the size of the package?
A. Rs. 10,000 Crores
B. Rs. 15,000 Crores
C. Rs. 20,000 Crores
D. Rs. 25,000 Crores
13. Which of the follwoing organization/agencies has established a fud known as investor production fund?
A. SEBI
B. NABARD
C. Bombay stock exchange
D. AMFI
14.Which of the following types of Banks are allowed to operate foreign currency accounts?
1. Foreign Banks
2. Regional Rural Banks
3. Nationalized Banks
A. Only 1
B. Only 2
C. Only 3
D. All 1,2 and 3
15. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) recently imposed a restriction on money flow in equity through 'P Notes'. What is the full form of 'P Notes'?
A. Permanent Notes
B. Perchase Notes
C. Participatory Notes
D. Private Notes
Answers: 1. D 2. D 3. D 4. D 5. B 6. A 7. B 8. D 9. C 10. D 11. D 12. D 13. D 14. C 15. C