Showing posts with label CDS Solved Papers. Show all posts
Showing posts with label CDS Solved Papers. Show all posts

Saturday, February 5, 2011

Combined Defence Services ( CDS) Solved 2005 Paper

1.Philip Kotler is well-known as a
(a) Film actor
(b) Swimmer
(c) Management expert
(d) Fashion designer
Ans: c

2.In Indian history, which one of the following wars occurred earliest ?
(a) First Anglo-Afghan war
(b) Second Carnatic war
(c) Third Anglo-Maratha war
(d) Fourth Anglo Mysore war
Ans: b

3.Why did Dutch East India Company fail to maintain its influence in India ?
(a) Portuguese did not allow them to trade in India
(b) There was a growing interference of Dutch Government in the company’s internal affairs
(c) Dutch indulged in forcible religious conversion of the people and thus were expelled by local kings
(d) The English forces made them to leave India
Ans: d

4.Who granted the permission to establish the first British
factory at Hooghli in Bengal ?
(a) Shah Shuja
(b) Murshid Quli Khan
(c) Shuja-ud-din
(d) Alivardi Khan
Ans: a

5.Who among the following ladies has/have been Governor(s)
of a State/States ?
1. Rajinder Kaur Bhattal
2. Shailja Chandra
3. Justice Fatima Beevi
Select the correct answer using the codes given below :
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: c

6.Nivi, Paridhan and Adhivasa were the
(a) Different types of garments of the Aryans
(b) Government officials of the Aryan kings
(c) Tribal people of Ancient India
(d) Musical instruments of ancient Indians
Ans: a

7.Consider the following statements :
1. Glycerol is used in explosives.
2. Detergents are made from hydrocarbons obtained from cool or petroleum
3. Sodium perborate is a mild bleaching agent.
4. Methanol is used for making synthetic fibres.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1 and 4
Ans: b

8.What is the maximum strength of Lik Sabha as stated in the Constitution of India ?
(a) 545
(b) 548
(c) 552
(d) 555
Ans: c

9.In India, which one of the following has the lowest
density of population as per Census 2001 ?
(a) Andaman and Nicobar Islands
(b) Arunachal Pradesh
(c) Mizoram
(d) Sikkim
Ans: b

10.Who among the following is not a dancer ?
(a) Geeta Chandran
(b) Mamta Shankar
(c) Kishori Amonkar
(d) Swapnasundari
Ans: c

11.Consider the following statements :
1. Foehn is a very cold and dry wind with a high velocity
and brings down the temperature below freezing point.
2. Mistral is a strong, gusty, dry and warm wind which
develops on the leeward side of a mountain range.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( d

12.Who among the following received the prestigious Borlaug Award for generating awareness among farmers about threats to food security and livelihoods from patents and intellectual property rights ?
(a) Aruna Roy
(b) Champa Devi
(c) Suman Sahai
(d) Vandana Shiva
Ans: c

13.Consider the following statements :
1. Mauritius island is of volcanic origin.
2. Maldives are coral islands.
3. Reunion islands are mountain peaks projected out of water.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: d

14.What is the name of second stealth warship launched by
India ?
(a) Aravalli
(b) Nilgiri
(c) Satpura
(d) Vindhya
Ans: c

15.Consider the following statements :
1. When two water droplets merge with each other to form a
large droplet, energy is liberated.
2. The excess pressure inside a soap bubble is directly
proportional to its surface tension.
3. When a drop of waterbreaks into two droplets of equal size, the sum of the surface areas of the two droplets is equal to that of the original drop.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: a

Friday, February 4, 2011

Combined Defence Services ( CDS) Solved 2005 Paper

1.Consider the following statements :
1. The Governor of a State in India nominates to the Legislative Council, where it exists, one-sixth of its members.
2. The Governor of a State in India may nominate to the Legislative Assembly one person from the Anglo-Indian community if the feels the community needs representation.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: c

2.With what subject do the Articles 5 to 8 of the Constitution of India deal ?
(a) Details of Indian Union and its territory
(b) Citizenship
(c) Fundamental Duties
(d) Union Executive
Ans: b

3.In which country is the world?s highest observatory
located ?
(a) India
(b) Russia
(c) USA
(d) Japan
Ans: a

4.Where was the first Municipal Corporation in India set up ?
(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Delhi
(d) Madras
Ans: b

5.What is the approximate value of escape velocity for the
earth ?
(a) 11 km/s
(b) 50 km/s
(c) 19.5 km/s
(d) 56.5 km/s
Ans: a

6.Which one of the following periods is covered by the
tenth Five-Year Plan ?
(a) 2001 ? 2006
(b) 2002 ? 2007
(c) 200 ? 2008
(d) 2000 ? 2005
Ans: b

7.The first major inscription in classical Sanskrit is that of
(a) Chandragupta Vikramaditya
(b) Kanishka I
(c) Rudradaman
(d) Samudragupa
Ans: c

8.Consider the following statements :
1. Mohammad Shah (1719-1748) was the first Mughal ruler to patronize Urdu.
2. Malik Muhammad Jayasi wrote the famous epic Padmavat in Hindi.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: c

9.Which one of the following statements is correct ?
(a) Kashmir was annexed to Mughal Empire by Humayun
(b) Gujarat was annexed to Mughal Empire by Akbar
(c) Malwa was annexed to Mughal Empire by Jahangir
(d) Khandesh was annexed to Mughal Empire by Shahjahan
Ans: b

10.Consider the following statements :
1. Mirabai was a contemporary of Guru Nanak.
2. Ramdas was a contemporary of Shivaji.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: c

11.Consider the following statements :
1. The Treaty of Lahore was concluded between Sikhs and English company during the tenure of Lord Ellen borough.
2. Lord Dalhousie made the annexation of Punjab to the British dominion.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: b

12.Consider the following statements :
1. Muhammad-bin-Tughluq was the Delhi Sultan when Vijayanagar Empire was founded.
2. Krishna Deva Raya was the ruler of Vijayanagar when Babur took over from Ibrahim Lodi.
3. Rama Raya was defeated at Talikota when Jahangir was the Emperor at Delhi.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: a

13.Who of the following built the temple of the Sun God at Konark ?
(a) Anantavarman
(b) Narasimha I
(c) Kapilendra
(d) Purushottama
Ans: b

14.When was decimal coinage introduced in India ?
(a) 1947
(b) 1950
(c) 1957
(d) 1960
Ans: c

15.Which one of the following countries does not belong to the G-8 group of nations ?
(a) Italy
(b) Canada
(c) Germany
(d) Australia
Ans: a

Combined Defence Services ( CDS) Solved 2005 Paper

1.Consider the following statements :
1. Marble is a constituent of tooth paste.
2. Gypsum is used for the manufacture of ammonium sulphate.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: b

2.Consider the following statements :
1. In the Tenth Five-Year Plan, agriculture is projected to
be the center point of our development strategy.
2. The Tenth Five-Year Plan has targeted an average annual growth rate of 8%.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: c

3.The electoral college that elects the President of India consists of the
(a) Elected members of all the State Legislatures, Lok Sabha and Rajya Sabha
(b) Elected members of the Lok Sabha, Rajya Sabha and State Assemblies
(c) Elected members of Lok Sabha and State Assemblies
(d) Elected members of Lok Sabha and Rajya Sabha
Ans: b
4.In which one of the following games/sports did Geet Sethi excel ?
(a) Badminton
(b) Table Tennis
(c) Billiards
(d) Lawn Tennis
Ans: c

5.Consider the following statements :
1. In India, production of mica is confined to Andhra Pradesh and Bihar only.
2. In India, gold mines are confined to Karnataka only.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: d
6.Which one of the following teams won the First One-day Cricket World Cup held in 1975 ?
(a) England
(b) Australia
(c) West Indies
(d) Pakistan
Ans: c

7.Against whom of the following was the Lahore Conspiracy case registered during the Indian freedom struggle ?
(a) Lala Hardayal
(b) Lala Lajpat Rai
(c) Vinayak Damodar Savarkar
(d) Vishnu Ganesh Pingle
Ans: d

8.Consider the following statements :
1. The first session of the Indian National Congress was held in Calcutta.
2. The second session of the Indian National Congress was held under the Presidentship of Dadabhai Naoroji.
3. Both Indian National Congress and Muslim League held their sessions at Lucknow in 1916.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: b

9.Ramsay Macdonald?s Communal Award gave
(a) Privy purses to native princes
(b) Communal representation to Muslims
(c) Reservations to Sikhs in elections
(d) Separate electorates for depressed classes
Ans: d

10.Consider the following statements :
1. Indira Awaas Yojana seeks to provide shelter to rural households living below the poverty line.
2. Allotment of house under India Awaas Yojana is made only in the name of female member of the household.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: c

11.In October 2004, where did the Prime Minister of India inaugurate the Prototype Fast Breeder Reactor ?
(a) Ahmedabad
(b) Kalpakkam
(c) Thiruvananthapuram
(d) Trombay
Ans: b

12.Consider the following:
1. Life expectancy at birth.
2. Gross enrolment ratio for schools.
3. Adult literacy rate.
4. Per capita income.
Which of the above is/are the parameters for measurement of Human Development Index by UNDP ?
(a) 1, 2 and 4
(b) 1 and 3
(c) 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: d

13.In which one of the following does the subject of Co-operative Societies fall?
(a) Union List
(b) State List
(c) Concurrent List
(d) Residuary Powers of Union Government
Ans: b

14.Referring the Union Budget presented by the Finance Minister in the year 2004, consider the following statements :
1. Investment Commission is proposed to be established.
2. No excise duty to be imposed on computers.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: c

15.Which one of the following countries is not a member of North Atlantic Treaty Organisation (NATO) ?
(a) Czech Republic
(b) Poland
(c) Romanio
(d) Russia
Ans: d

Thursday, January 6, 2011

Combined Defence Services (CDS) Solved 2005 Paper

1. Which of the following produces oestrogen in the human female reproductive system ?
(a) Cervix
(b) Ovary
(c) Fallopian tube
(d) Uterus
Ans: ( b )

2. Which one of the following phenomena cannot be observed on the surface of the moon ?
(a) Rising and setting of the sun
(b) Solar eclipse
(c) Motion of comets
(d) Twinkling of stars
Ans: ( d )

3. What is the bond between two amino acids in protein called ?
(a) Ester bond
(b) Glycosidic bond
(c) Peptide bond
(d) Phosphodiester bond
Ans: ( c )

4. Which one of the pairs is not correctly matched ?
(a) Abdulla Ahmad Badawi : Malaysia
(b) Lee Hsien Loong : China
(c) Susilo Bambang Yudhoyono : Indonesia
(d) Thakshin Shinawatra : Thailand
Ans: ( b )


5. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
UN Organisation : Headquarters
(a) UNICEF : New York
(b) UNCTAD : Geneva
(c) UNDP : Rome
(d) UNEP : Nairobi
Ans: ( c )

6. Consider the following pairs :
1. Dadavatara Temple : Deogarh
2. Trivikarama Shrine : Ramtek
3. Kailasa Temple : Ellora
Which of the above pairs are correctly matched ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( a )

7. Which country does the famous athlete Frankie Fredericks come from ?
(a) Kenya
(b) Ethiopia
(c) Nigeria
(d) Namibia
Ans: ( d )


8. With which game/sport is S. Apoorwa associated ?
(a) Carom
(b) Chess
(c) Swimming
(d) Table Tennis
Ans: ( a )

9. Who among the following has not taken more than 500 wickets in Test cricket ?
(a) Courtney Walsh
(b) M. Muralitharan
(c) Shane Warne
(d) Rechard Hadlee
Ans: ( d )

10. Where is Farakka Barrage located ?
(a) Orissa
(b) Bihar
(c) West Bengal
(d) Assam
Ans: ( c )

11. What is the Soudi Arabian currency called ?
(a) Dirham
(b) Peso
(c) Dinar
(d) Riyal
Ans: ( d )

12. Consider the following statements :
1. Prior to the establishment of Home Rule League by Annie Besant, it was Lokmanya Tilak who had set up a Home Rule League of Poona.
2. The Congress in its Bombay Session in 1915, passed a resolution demanding Home Rule for India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c )

13. Which of the following is not a Tiger Reserve ?
(a) Sariska
(b) Bandipur
(c) Manas
(d) Sultanpur
Ans: ( d )

14. The Montagu-Chelmsford Report formed the basis of
(a) The Indian Councils Act, 1909
(b) The Government of India Act, 1935
(c) The Government of India Act, 1935
(d) The Indian Independence Act, 1947
Ans: ( b )

15. Between whom was the Treaty of Purandhar in 1776 made ?
(a) English and Nizam of Hyderabad
(b) Marathas and Portuguese
(c) Marathas and English
(d) English and Sultan of Mysore
Ans: ( c )

Wednesday, January 5, 2011

Combined Defence Services (CDS) Solved 2005 Paper

1. If the usual formula for time calculation were to be applied, what would be the approximate time difference between extreme west and east parts of India ?
(a) 1 hr
(b) 1 /2 hrs
(c) 2 hrs
(d) 2 /2 hrs
Ans: ( c )

2. Through which one of the following countries the Tropic of Cancer does not pass through ?
(a) Bangladesh
(b) China
(c) Myanmar
(d) Nepal
Ans: ( d )

3. Consider the following statements :
1. Korba is west to Rourkela.
2. Rourkela is south to Ranchi.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c )

4. Consider the following :
1. Chilka Lake
2. Pulicat Lake
3. Vembanad Lake
Which of the above is/are lagoon(s) ?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( d )

5. Consider the following statements :
1. There are twelve Fundamental Duties laid down in the Constitution of India for every citizen of India.
2. There is no provision in the Constitution of India for direct enforcement of the Fundamental Duties.
3. One of the Fundamental Duties of every citizen of India is to cast his/her vote in General or State elections so as to maintain a vibrant democracy in India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 2 only
(d) 3 only
Ans: ( b )

6. Which one of the following statements is correct ?
The Speaker of Lok Sabha can be removed by a resolution passed by
(a) A majority of all the then members of Lok Sabha
(b) A majority of the then members of both Lok Sabha and Rajya Sabha
(c) Two-thirds majority of the total members of the Lok Sabha
(d) Two-thirds majority of the Lok Sabha members present and voting
Ans: ( a )

7. Consider the following statements :
1. In India, the power to promulgate Ordinances lies with the President only.
2. The power to declare emergency in a State in India lies with the President only.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( b )

8. In which among the following molecules is the distance between two adjacent carbon atoms largest ?
(a) Benzene
(b) Ethane
(c) Ethene
(d) Ethyne
Ans: ( d )

9. Which part of the brain controls respiration ?
(a) Cerebrarl cortex
(b) Medulla
(c) Cerebellum
(d) Cerebrum
Ans: ( b )

10. Deficiency of which one of the following causes knock-knee, bow legs and pigeon chest in children ?
(a) Vitamin A
(b) Vitamin B2
(c) Vitamin D
(d) Vitamin E
Ans: ( c )

11. What does protein deficiency in children, usually between the age of 1 to 3 years, cause ?
(a) Anaemia
(b) Goitre
(c) Kwashiorkor
(d) Xerophthalmia
Ans: ( c )

12. Who invented vaccination ?
(a) Alexander Fleming
(b) Edward Jenner
(c) Janas Salk
(d) Louis Pasteor
Ans: ( b )

13. Consider the following statements :
1. The nerve tissues in human body contain phosphorus.
2. In nature, sulphur always occurs in the combined state.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( a )

14. Consider the following statements :
1. Edwin Hubble discovered that distant galaxies are moving away from us.
2. Max Planck proposed that light comes in the form of quanta (packets of energy).
3. Stephen Hawking proposed a new theory combining the General Relativity and Uncertainty Principle.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( d )

15. What is the observation of multiple colours in thin films of oil floating on the surface of water due to ?
(a) Selective absorption of light
(b) Dispersion of light
(c) Diffraction of light
(d) Interference of light
Ans: ( d )

Tuesday, January 4, 2011

Combined Defence Services (CDS) Solved 2008 Paper

1. Consider the following statements :
1. Ala-ud-din Khalji held religious discourses with Acharya Mahasena
2. Ala-ud-din Khalji and Muhammadbin-Tughluq demanded one sixth of the agricultural produce as revenue from peasants.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( d )

2. Who among the following appointed Ibn Batuta as the Chief Qazi of Delhi ?
(a) Ghiyaz-ud-din Balban
(b) Ala-ud-din Khalji
(c) Ghiyas-ud-din Tughluq
(d) Muhammad-bin-Tughluq
Ans: ( d )

3. How can boiling paint of a liquid be reduced ?
(a) By adding a solid of lower melting point
(b) By dissolving a solution solid in it
(c) By increasing the pressure on the liquid
(d) By decreasing the pressure on the liquid
Ans: ( a )

4. When did UNO officially come into existence ?
(a) 1947
(b) 1939
(c) 1945
(d) 1950
Ans: ( c )

5. Where is Potala Palace situated ?
(a) Tibet
(b) Indonesia
(c) Malaysia
(d) Thailand
Ans: ( a )

6. Consider the following statements :
1. The expenditure to be incurred by the Government and the revenue to be collected by way of taxes must be approved by both the Lok Sabha and the Rajya Sabha.
2. The charge of impeachment against the President of India can be brought about by only Lok Sabha and not Rajya Sabha.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( d )

7. Which of the following States elects only one member for the Lok Sabha ?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Manipur
(c) Sikkim
(d) Tripura
Ans: ( c )

8. Consider the following statements :
1. ICICI Bank is the largest private sector bank in India.
2. Postal Life Insurance is the oldest life insurance organization in India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( a )

9. Consider the following statements :
1. ICICI Bank is the largest private sector bank in India.
2. Postal Life Insurance is the oldest life insurance organization in India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( a )

10. Who of the following was known as Deshbandhu ?
(a) Aurobindo Ghosh
(b) Chittaranjan Das
(c) Dadabhai Naoroji
(d) Jyotirao Phule
Ans: ( b )

11. The first definite step to provide Parliamentary control over East India Company was taken by
(a) The Regulating Act
(b) The Pitts India Act
(c) The Charter Act of 1793
(d) The Charter Act of 1813
Ans: ( a )

12. Which among the following National Highways of India is the longest ?
(a) NH 1
(b) NH 2
(c) NH 3
(d) NH 4
Ans: ( b )

13. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(a) Azerbaijan : Baku
(b) Tajikistan : Dushanbe
(c) Turkmenistan : Ashkabad
(d) Kazakhstan : Kiev
Ans: ( d )

14. Consider the following statements : As per Census 2001, in India,
1. More than one-third of the total population is urban.
2. At the national level, the expectation of life at birth is more for males than females.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( d )

15. Which is the largest tea producing country in the world ?
(a) Kenya
(b) Indonesia
(c) China
(d) India
Ans: ( d )