Showing posts with label SBI Previous Solved Papers. Show all posts
Showing posts with label SBI Previous Solved Papers. Show all posts

Friday, January 21, 2011

State Bank of India Solved 2007 Paper

1. which of the following countries recently decided to launch a military action in Northern Iraq where many Kurdish PKK fighters are based and they are killed people from that country ?
(A) India
(B) Afghanistan
(C) Pakistan
(D) Bangladesh
(E) Turkey
Ans : E

2. Which of the following countries does not play International Cricket ?
(A) Russia
(B) England
(C) South Africa
(D) Pakistan
Ans : A

3. Who amongst the following cricketers became the ninth Indian to claim 150 or more wickets?
(a) A.Kumble
(b) A.Agarkar
(c) S.Tendulkar
(d) Harbhajan Singh
Ans : C

4. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) recently imposed a restriction on money flow in equity through ‘P Notes’. What is the full form of ‘P Notes’?
(A)Permanent Notes
(B) Perchase Notes
(C) Participatory-Notes
(D) Private Notes
Ans : C

5. Prime minister of India recently unveiled an agricultural package during his visit to 53rd meeting of the National Development Council. What is the size of the package?
(a) Rs. 10,000 Crores
(b) Rs. 1s,000 Crores
(c) Rs. 20,000 Crores
(d) Rs. 25,000 Crores
Ans : D

6. Who amongst the following is the Head of the RBI at present ?
(A) Mr. M.V.Kamath
(B) Mr. Y.V.Reddy
(C) Mr. N.R.Narayanmurthy
(D) Mr.O.P.Bhatt
Ans : B

7. As reported in papers the UN World Food Programmes stoped distributing food in Mogadishu Town after its local head was abducted by the Govt. soldiers of the country.Mogadishu is the capital town of-
(A) Tanzania
(B) Turkey
(C) Cuba
(D) Libya
(E) Somalia
Ans : E

8. The financial markets of the which of the following countries were badly affected by sub-prime crisis ?
(A) Russia
(B) Brazil
(C) UK
(D) USA
(E)None of these
Ans : D

9. Many times we read in financial news paper about ‘FII’ .What is the full form of ‘FII’?
(A) Final Investment in India
(B) Foreign Investment in India
(C) Formal Investment in India
(D) Fair Institutional Investment
(E) Foreign Institutional Investment
Ans : E

10. Benazir Bhutto Is associated with which of the following parties
(A) Muslim League
(B) Pakistan Peoples Party
(C) Pakistan National Congress
(D) Islamic Movement of Pakistan
Ans : B

11. Which of the following States achieved 100% financial inclusion (each and every family in the state has atleast one bank account). ?
(a) Delhi
(b) Maharashtra
(c) West Bengal
(d) Kerala
Ans : D

12. Madhesi national liberation front (MNLF) is an organisation active in which of the following countries ?
(a) Pakistan
(b) Myanmar
(c) Uganda
(d) Iran
(e) Nepal
Ans : E

13. Which of the following organization/agencies has established a fund known as ” investor production
fund” ?
(A) SEBI
(B) NABARD
(C) Bombay stock exchange
(D) AMFI
Ans : D

14. Which of the following types of Banks are allowed to operate foreign currency accounts ?
(1) Foreign Banks
(2) Regional Rural Banks
(3) Nationalized Banks
(A) Only i
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1,2and 3
Ans : C

15. Who amongst the following returned to earth after a long 195 days stay in space ?
(a) Angei Brewer
(b) Mike Leinbach
(c) Shruti Vadera
(d) Sunita Williams
Ans : D

Thursday, December 16, 2010

SBI Bank Solved 2008 Paper

1. Which of the following State Govts. Has announced that it will provide a special package of incentives to Employment Intensive Industries ?
(A) Punjab
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
Ans: C

2. Which of the following is NOT a fertilizer product ?
(A) Urea
(B) Murate of Potash
(C) Di Amonium Phosphate
(D) All are fertilizers
Ans: D

3. Which of the following is/are NOT the features of India’s Foreign Trade policy (2004 to 2009)?
(a) To double India’s percentage share of global trade from present 0•7 per cent to 1•5 per cent by 2009.
(b) Simplifying the procedures and bringing down the cost.
(c) Make SAARC countries India’s most preferred foreign trade partners by 2009.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
Ans: C

4. Which of the following States got its first Rail link recently ?
(A) Jammu & Kashmir
(B) Arunachal Pradesh
(C) Sikkim
(D) Manipur
Ans: A

5. Which of the following States introduced a high tech foodgrain rationing system to ensure timely supply of the foodgrains to people living below poverty line ?
(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Delhi
(D) Karnataka r
Ans: D

6. Which of the following is the objective of the project ‘Bhoomi Keralam’ launched by the State Govt. ?
(A) To conduct a survey of the land
(B) To bring those people back who have left the State and settled in other States
(C) To provide financial security to farmers who are in distress
(D) To identify those tribals who need jobs or financial assistance
Ans: A

7. Which of the following States will soon have its first Civil Airports ?
(A) Jammu & Kashmir
(B) Sikkim
(C) Assam
(D) Meghalaya
Ans: B

8. Who amongst the following is the new face in Union Cabinet after it was reshuffled recently ?
A) Mnai Shankar Aiyer
(B) Rahul Gandhi
(C) Priyanka
(D) Jyotiraditya Scindia
Ans: D

9. Defence minister from 27 nations recently gathered at which of the following places to discuss security amongst the countries of Asia Pacific Region ?
(A) Beijing
(B) New Delhi
(C) Singapore
(D) Kuala Lumpur
Ans: C

10. The head office of the Stae Bank Of India is located in -
A) Kolkat
(B) New Delhi
(C) Pune
(D) None of these
Ans: D

11. Barack Obama whose name was in news recently is from which of the following countries ?
(A) UK
(B) USA
(C) France
(D) Italy
Ans: B

12. “World No Tobacco Day” is observed on which of the following days ?
(A) Ist May
(B) 10th May
(C) 21st May
(D) 31 st May
Ans: D

13.India recently started “Maitree Express” to which of the following destinations ?
(A) Islamabad
(B) Karanchi
(C) Dhaka
(D) Kathmandu
Ans: C

14. As per the latest figures published in the newspapers the growth of economy in India for the fiscal year ended March 2008 has been at which of the following levels ? About -
(A) 6 %
(B) 6.5 %
(C) 7 %
(D) 9 %
Ans: D

15. The conference of Economic/ Finance Ministers of ASEAN was held recently in -
(A) Jakarta
(B) Bali
(C) New Delhi
(D) Tokyo
Ans: B

SBI Bank Solved 2008 Paper

Let R = qs—4. When s=8, R=16. When s=10, R is equal to
a. 11
b. 14
c. 20
d. 21
Ans: D

2. The United States and China, in December 2007, held the Sino-U. S. Strategic Economic Dialogue (SED) in .
(a) New York
(b) Beijing
(c) Oslo
(d) Seattle
Ans:B

3. The former managing editor of SAGE India and longtime Doordarshan news reader who died in Landour (above Mussorie) on December 16, 2007 is .
(a) Pakaj Singh
(b) Rajesh Sharma
(c) Tajeshwar Singh
(d) Mohanlal Chaturvedi
Ans: C

4. The editor of Jaipur-based monthly journal, “Sharad Krishi” who was on December 18, 2007 presented the prestigious Atmaram Prize for developing scientific and technical literature in Hindi is .
(a) Mahendra Madhup
(b) Anupam Shrivastava
(c) Dhirendra Singh Parmar
(d) Gaurav Bainsala
Ans: A

5. Which of the following teams was defeated by Chennai Superstars to win the ICL (Indian Cricket Leagure) Twenty-20 final in Panchkula on December 16, 2007?
(a) Kolkata Tigers
(b) Chandigarh Lions
(c) Hyderabad Heroes
(d) Delhi Jets
Ans: B

6. The _________ based Prudentail Finance (INC (PFI), on December 4, 2007 announced an asset management joint venture with real estate giant DLF with which it already has a life insurance partnership.
(a) USA
(b) Canada
(c) South Africa
(d) Singapore
Ans: A

7. Dronacharya Award is given for excellence in ……….
(A) Literacy Work
(B) Social Service
(C) Coaching in Sports
(D) None of these
Ans: D

8. India’s Space Rocket Launching Centre is in ……….
(A) Portblair
(B) Sri Harikota
(C) Tirupati
(D) Kochi
Ans: B

9. Which of the following is TRUE about ‘Antyodaya Anna Yojana’ ?
(a) Scheme is for Below Poverty Line families.
(b) People are provided cooked meals under the scheme.
(c) All beneficiaries of National Rural Employment Guarantee Act are covered in this scheme.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans: D

10. Besides USA India has signed Nuclear Agreement with which of the following countries and is named as ‘Co-operation Agreement for Peaceful uses of Nuclear Energy’ ?
(A) Italy
(B) Germany
(C) France
(D) Canada
Ans: C

11. Which of the following is NOT a Govt. Sponsored organization ?
(A) Small Industries Development Bank of India
(B) NABARD
(C) National Housing Bank
(D) ICICI Bank
Ans: D

12. The Govt. of India decided to provide a bonus price of Rs. 50 per quintal on which of the following products over and above its minimum support price of Rs. 850 per quintal ?
(A) Wheat
(B) Paddy
(C) Sugarcane
(D) Cotton
Ans: B

13. Which of the following States has dcided to set up Arsenic Removal Plants in all the districts of the State to enable itself to provide arsenic free drinking water to all the people by 2010-11 ?
(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) West Bengal
(D) Orissa
Ans: C

14. Which of the following is/are the measure(s) taken by the Reserve Bank of India (RBI) to ease the liquidity crunch in the country ?
(a) Cut in Cash Reserve Ratio and Statutory Liquidity Ratio.
(b) Increase the flow of foreign direct investment.
(c) Supply of additional currency notes in the market.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
Ans: A

15. Mohammed Anni Nasheed is the newly elected President of ……….
(A) Fiji
(B) Maldives
(C) Iraq
(D) Iran
Ans: B

SBI Bank Solved 2008 Paper

1. Price of food grains have risen by 10% and of other items of consumption by 15%. If the ratio of an employee’s expenditure on food grains and other items is 2:5, by how much should his salary be increased so that he may maintain the same level of consumption as before, assuming that his present salary is Rs. 3500?
a. Rs. 300
b. Rs. 350
c. Rs. 375
d. Rs. 475
Ans: d

2. On selling a certain commodity for Rs. 425, there is as much gain as loss on selling it for Rs. 355. The C.P. of the commodity is
a. Rs. 370
b. Rs. 385
c. Rs. 390
d. Rs. 400
Ans: c

3. Of the three numbers, second is twice the first and is also thrice the third. If the average of the three numbers is 44, the largest number is
a. 24
b. 36
c. 17
d. 72
Ans: d

4. A person borrowed Rs. 500@ 3% per annum S.I and Rs. 600 @4½% per annum on the agreement that the whole amount will be returned only when the total interest becomes Rs. 126. The number of years, after which the borrowed sum is to be returned, is
a. 2
b. 3
c. 4
d. 5
Ans: b

5. A person sold 320 mangoes for the C.P. of 400 mangoes. His gain percent is
a. 10%
b. 15%
c. 12½%
d. 25%
Ans: d

6. The ratio of 435 : 25 is same as
a. 4 : 1
b. 2 :1
c. 7 : 5
d. 7 :10
Ans: a

7. The marked price of a table is Rs. 3000 and is available at successive discounts of 20% and 10% respectively. If there is an additional discount of 5% on cash payment, then what is the cash price of the table?
a. Rs. 2400
b. Rs. 2160
c. Rs. 2100
d. Rs. 2052
Ans: d

8. A man walking at the rate of 6km per hour crosses a square field diagonally in 9 seconds. The area of the field is-
a. 125 sq. cm
b. 112.5 sq. cm
c. 110 sq. cm
d. 100?2 sq. m
Ans: b

9. The ratio between the curved surface area and the total surface area of a right circular cylinder is 1:2. If the total surface is 616 sq. cm, the volume of the cylinder is
a. 1848 cm3
b. 1232 cm3
c. 1078 cm3
d. 980 cm3
Ans: c

10. A sum of Rs. 427 is to be divided among A, B and C in such a way that 3 times A’s share, 4 times B’s share and 7 times C’s share are all equal. The share of C is
a. Rs. 84
b. Rs. 147
c. Rs. 196
d. Rs. 240
Ans: a

11. The ratio of income of A and B is 5:4 and their expenditure is as 3:2. If at the end of the year, each saves Rs. 800, then the income of A is
a. Rs. 1700
b. Rs. 1800
c. Rs. 2000
d. Rs. 2200
Ans: c

12. Two taps A and B can fill a tank in 12 minutes and 15 minutes respectively. If both the taps are opened simultaneously and the tap A is closed after 3 minutes, then how much more time will it take to fill the tank by tap B?
a. 7 min & 15 sec
b. 7 min & 45 sec
c. 8 min & 5 sec
d. 8 min & 15 sec
Ans: d

13. A car covers a distance of 715 km at a constant speed. If the speed of the car would have been 10 km/hr more, then it would have taken 2 hours less to cover the same distance. What is the original speed of the car?
a. 45 km/hr
b. 50 km/hr
c. 55 km/hr
d. 65 km/hr
Ans: c

14. 0.333 …. × 0.444 …. is equal to
a. 0.148148148 ….
b. 0.777 ….
c. 0.121212 ….
d. 1.333 ….
Ans: a

15. The number of prime factors of (6)10×(7)17×(55)27
a. 54
b. 64
c. 81
d. 91
Ans: d

Monday, December 13, 2010

SBI Bank Clerk Solved 2008 Paper

1. How are data organized in a spreadsheet ?
(A) Lines and spaces
(B) Layers and planes
(C) Height and width
(D) Rows and columns
Ans: D

2. Which of the following refers to the memory in your computer ?
(A) RAM
(B) DSL
(C) USB
(D) LAN
Ans: A

3. Microsoft Office is—
(A) Shareware
(B) Public-domain software
(C) Open-source software
(D) An application suite r
Ans: D

4. If you receive an e-mail from someone you don't know, what should you do ?
(A) Forward it to the police immediately
(B) Delete it without opening it
(C) Open it and respond to them saying you don't know them
(D) Reply and ask them for their personal information
Ans: B

5. Which of the following refers to a small, single-site network ?
(A) LAN
(B) DSL
(C) RAM
(D) USB
Ans: A

6. Device drivers are—
(A) Tiny power cords for external storage devices
(B) Experts who know how to maximize the performance of devices
(C) Small, special-purpose programs
(D) The innermost part of the operating system
Ans: D

7. How many options does a binary choice offer ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) It depends on the amount of memory in the computer
Ans: C

8. How many values can be represented by a single byte ?
(A) 4
(B) 16
(C) 64
(D) 512
Ans: D

9. In a Selling Process in today's world—
(A) Only standard products are sold
(B) No customization required
(C) The Seller should aim at customer satisfaction
(D) Only quantum of sales matters
Ans: C

10. A Target Market is—
(A) Entire country
(B) Entire city
(C) Entire globe
(D) That which consists of customers who need the identified product
Ans: D

11. If Marketing is done effectively, which of the following is not required—
(A) Advertisement
(B) Publicity
(C) Market Research
(D) Market Segmentation
Ans: B

12. Which of the following statements is True ?
(A) Marketing makes the Company to go into loss due to higher expenses
(B) Marketing is not required in profit-making companies
(C) Marketing sharpens the minds of the employees
(D) Marketing is a waste of time
Ans: D

13. A true marketing mindset requires—
(A) Command and order mindset
(B) Control mindset
(C) Active mindset
(D) Passive mindset
Ans: A

14. For effective marketing, the salesmen should have which of these qualities—
(A) Creativity
(B) Team spirit
(C) Motivation
(D) All of these
Ans: D

15. The Traditional Marketing style involves—
(A) Telemarketing
(B) Digital Marketing
(C) Indirect Marketing
(D) Direct Marketing
Ans: C

SBI Bank Clerk Solved 2008 Paper

1. Which of the following sentences is True ?
(A) Marketing is not required in a Buyers' Market
(B) Marketing is not required in a Sellers' Market
(C) Marketing is not required due to globalization
(D) Marketing is not required due to competition
Ans: (B)

2. Modern methods of Marketing include—
(A) Publicity on the net
(B) Advertisement on the net
(C) Soliciting business through e-mails
(D) All of these
Ans: (D)

3. A Call means—
(A) Calling on friends
(B) Calling on Bank employees
(C) Calling on Prospective customers
(D) To make telephone calls
Ans: (C)

4. A Lead means—
(A) A Prospect who is more likely to avail of the Bank's Product
(B) A Political Leader
(C) A Religious Leader
(D) A Bank Chairman
Ans: (A)

5. Cross-selling covers—
(A) Identifying customer needs
(B) Matching the Products to customer needs
(C) Convincing the customers of Product benefits
(D) Responding to questions and objections of customers
Ans: (B)

6. Sinzo Abe who was on visit to India in recent past is the -
(A) Prime Minister of South Korea
(B) Prime Minister of North Korea
(C) Prime Minister of Japan
(D) President of South Korea
Ans: (C)

7. Who amongst the following was the captain of the Indian Hockey Team who won Asia Cup 2007
held in Chennai ?

(A) Baichung Bhutia
(B) Dilip Tirkey
(C) Pnkaj Adwani
(D) None of these
Ans: (D)

8. Who amongst the following is selected for Basawa Award (2006-07) by the Karnataka Governtment ?
(A) Dr. Manmohan Singh
(B) A.P.J.Abdul Kalam
(C) Sonia Gandhi
(D) Pratibha Patil
Ans: (B)

9. Abdullah Gul's name was in news recently as he he has taken over as the president of -
(A) Turkey
(B) Sudan
(C) Afghanistan
(D) Pakistan
Ans: (A)

10. The Govt. of India put a ban on export of which of the following commodities at the price below
the price of the same in domestic market ?
(A) Steel
(B) Chemical Fertilizer
(C) Pharma Products
(D) None of these
Ans: (D)

11. Dr. Mnamohan SAingh called George Bush to explain the difficulties he is having in implementing agreements related with which of the following with USA ?
(A) Suply of sugar
(B) Civilian nuclear Co-operation
(C) Purchase of fighter planes
(D) Purchase of Gas / Petroleum
Ans: (B)

12. As reported in papers the UN World Food Programmes stopped distributing food in Mogadishu Town after its local head was abducted by the Govt. soldiers of the country. Mogadishu is the capital
town of-
(A) Somalia
(B) Turkey
(C) Cuba
(D) Libya
Ans: (A)

13. Who amongst the following leaders from USA visited Isarael and Palestinian West Bank so that a solution to the Isarael and palestinian problem can be worked out ?
(A) Bill Clinton
(B) Al Gore
(C) George Bush
(D) Condeleeza Rice
Ans: (C)

14. The blinking symbol on the computer screen is called the—
(A) Mouse
(B) Logo
(C) Hand
(D) Cursor
Ans: (D)

15. One megabyte equals approximately—
(A) 1,000 bits
(B) 1,000 bytes
(C) 1 million bytes
(D) 1 million bits
Ans: (C)

SBI Bank Clerk Solved 2008 Paper

1. When cutting and pasting, the item cut is temporarily stored in—
(A) ROM
(B) Hard drive
(C) Diskette
(D) Clipboard
Ans: (D)

2. Magnetic tape is not practical for applications where data must be quickly recalled because tape is—
(A) A random-access medium
(B) An expensive storage medium
(C) A read-only medium
(D) Fragile and easily damaged
Ans: (B)

3. When you are working on a document on a PC, where is the document temporarily stored ?
(A) RAM
(B) ROM
(C) The CPU
(D) Flash memory
Ans: (A)

4. Information travels between components on the motherboard through—
(A) Flash memory
(B) CMOS
(C) Bays
(D) Buses
Ans: (D)

5. Computers connected to a LAN (Local Area Network) can—
(A) Run faster
(B) Go on line
(C) Share information and/or share peripheral equipment
(D) E-mail
Ans: (C)

6. Which of the following can handle most system functions that aren't handled directly by the
operating system ?

(A) Vertical-market applications
(B) Utilities
(C) Algorithms
(D) Integrated software
Ans: (A)

7. A set of instructions telling the computer what to do is called—
(A) Mentor
(B) Instructor
(C) Compiler
D) Program
Ans: (D)

8. A collection of programs that controls how your computer system runs and processes information is called—
(A) Operating system
(B) Computer
(C) Office
(D) Compiler
Ans: (B)

9. Transformation of input into output is performed by—
(A) The CPU
(B) Memory
(C) Storage
(D) The Input-Output unit
Ans: (A)

10. Data going into the computer is called—
(A) Output
(B) Algorithm
(C) Input
(D) Calculations
Ans: (C)

11. Sales forecasting involves—
(A) Sales Planning
(B) Consumer tastes
(C) Distribution Channels
(D) All of these
Ans: (D)

12. Motivation means—
(A) Inspiring employees to perform better r
(B) Better Communication Skills
(C) Sales coaching
(D) Market Research
Ans: (A)

13. Find the True statement—
(A) Marketing is a waste of the employees' time
(B) Marketing is not required in India due to its vast population
(C) Marketing involves additional work
(D) Marketing involves team work r
Ans: (D)

14. Market information means—
(A) Knowledge of shops and bazaars
(B) Knowledge of shopping malls
(C) Knowledge of customer profile and product mix r
(D) Knowledge of various languages
Ans: (C)


15. Marketing Plan helps in—
(A) Better lead generation
(B) Better systems
(C) Better results
(D) Better customer service r
Ans: (D)

Saturday, December 11, 2010

State Bank of India Solved 2008 Paper

1. Who amongst the following is the Head of the RBI at present ?
(A) Mr. M.V.Kamath
(B) Mr. Y.V.Reddy
(C) Mr. N.R.Narayanmurthy
(D) Mr.O.P.Bhatt
(E)None of these
Ans : B

2. The money which Govt. of India spends on the development of infrastructure in country comes from the which of the following sources ?
[Pick up the correct Statement(s)]
(1) Loan from World Bank/ADB etc
(2) Taxws collected from the people
(3) Loan from the RBI
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) All 1,2 and 3
Ans : E

3. One of the former prime ministers of which of the following countries was detained in house arrest for a short period after his/her returns from a long exile ?
(A) Germany
(B) France
(C) Pakistan
(D) Brazil
(E) None of these
Ans : C

4. The financial markets of the which of the following countries were badly affected by sub-prime crisis ?
(A) Russia
(B) Brazil
(C) UK
(D) USA
(E)None of these
Ans : D

5. Which of the following countries is facing a problem of strike by the workers of the transport
,electricity and gas companies as the present govt. of the country has decided to end the pension to
these workerss ?
(A) USA
(B) France
(C) China
(D) Nepal
(E) None of these
Ans : B

6. India Launched which of the following Satellites in September 2007 ?
(A) EDUSAT
(B) MATSAT
(C) CROSAT-IIB
(D) INSAT-4CR
(E) None of these
Ans : D

7. Hem Dutta who was honoured gy the prestigious Rajiv Gandhi National Sadbhawana Award 2007 is famous-
(A) Author
(B) Social Activist
(C) Player
(D) Film Producer
(E) Scientist
Ans : B

8. India's foreign exchange reserve declined sharply in recent past. What was the main reason for the same ?
(A) Heavy demand of the same by foreign tourists
(B) Import of Wheat from Pakistan and S.Korea
(C) Appreciation of Rupee Value
(D) Instability in coalition Govt. in centre
(E) None of these
Ans : C

9. Who amongst the following got third position in long Jump event of the Bayer International Athletics held in Germany in 2007 ?
(A) Shiny Wilson
(B) Anju Bobby George
(C) Neha Sanwal
(D) Prajakta Sawant
(E) None of these
Ans : B

10. Which of the following is a Public Sector Unit ?
(A) TCS
(B) ICICI Bank
(C) TESCO
(D) BHEL
(E) All of these
Ans : D

11. Asia Pacific Economic Business meet was organized in September 2007 in -
(A) New Delhi
(B) Beijing
(C) Tokyo
(D) London
(E) Sydney
Ans : E

12. As per the recent agreement between India and one of other country the India Rupee can be easily swapped with -
(A) Tak
(B) Rial
(C) Kyat
(D) Yen
(E) Rubbel
Ans : E

13. The "Orange Coalition Govt." was formed once again in which of the following countries ?
(A) Russia
(B) Ukraine
(C) France
(D) Germany
(E) None of these
Ans : B

14. which of the following countries in the world is the biggest consumer of gold ?
(A) USA
(B) Bangladesh
(C) Russia
(D) India
(E) None of these
Ans : D

15. Many times we read in financial news paper about 'FII'. What is the full form of 'FII'?
(A) Final Investment in India
(B) Foreign Investment in India
(C) Formal Investment in India
(D) Fair Institutional Investment
(E) Foreign Institutional Investment
Ans : E

SBI Bank Solved 2008 Paper

1. Benazir Bhutto Is associated with which of the following parties
(A) Muslim League
(B) Pakistan Peoples Party
(C) Pakistan National Congress
(D) Islamic Movement of Pakistan
(E) None of these
Ans : B

2. The Securities and Exchange Board Of India (SEBI) recently imposed a restriction on money flow
in equity through 'P Notes'. What is the full form of 'P Notes' ?
(A) Permanent Notes
(B) Perchase Notes
(C) Participatory-Notes
(D) Private Notes
(E) None of these
Ans : C

3. Which of the following types of Banks are allowed to operate foreign currency accounts ?
(1) Foreign Banks
(2) Regional Rural Banks
(3) Nationalized Banks

(A) Only i
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1,2and 3
Ans : C

4. Majority of rural people still prefer to go to which of the following for their credit needs ?
(A) Money leders
(B) Foreign Bankers
(C) NABARD
(D) RBI
(E) None of these
Ans : A

5. Which of the following Departments of the Govt. of India is helping banks in disbursement of rural credit by the bank ?
(A) Railways
(B) State Road Transpots
(C) Post and Telegraph
(D) Ministry of Health
(E) None of these
Ans : E

6. Which of the following countries does not play International Cricket ?
(A) Russia
(B) England
(C) South Africa
(D) Pakistan
(E) India
Ans : A

7. Which of the following organization/agencies has established a fund known as "Investor production fund" ?
(A) SEBI
(B) NABARD
(C) Bombay Stock Exchange
(D) AMFI
(E)None of these
Ans : C

8. India has different categories of commercial banks. Which of the following is NOT one such
categories ?
(A) Private Banks
(B) Commodities Banks
(C) Nationalized Banks
(D) Cooperative Banks
(E) Foreign Banks
Ans : B

9. Who amongst the following was the captain of the India cricket team who won thw Twenty-20 World Cup-2007 ?
(A) Yuvraj Singh
(B) M.S.Dhoni
(C) Rahul Dravid
(D) Saurav Ganguly
(E) None of these
Ans : B

10. Justine Henin Won the women's singles US Open Tennis Championship-2007 After defeating -
(A) Swetlana Kuznetsova
(B) Sania Mirza
(C) Dinara Safina
(D) Mathalie Dechy
(E) None of these
Ans : A

11. which of the following countries is NOT happy with the USA's decision to award a cogressional
Medal to Dalai Lama of Tibet ?
(A) India
(B) Pakistan
(C) Nepal
(D) Myanmar
(E) China
Ans : E

12. Who amongst the following is the Secretary General Of UNO ?
(A) Al Gore
(B) Shashi Tharoor
(C) Gordon Drown
(D) Hugo Chavez
(E) None of these
Ans : E

13. India won the ONGC Cup Football Tournament 2007 by beating-
(A) Syria
(B) Pakistan
(C) Britain
(D) France
(E) None of these
Ans : A

14. The World Athletics Championship-2007 was organized in -
(A) Beijing
(B) New Delhi
(C) Osaka
(D) Dhaka
(E) London
Ans : C

15. Asafa Powel who created a new world record in 100 metres race is a citizen of -
(A) Jamaica
(B) South Africa
(C) India
(D) USA
(E) south Korea
Ans : A

Thursday, December 9, 2010

SBI Associate Bank Solved 2008 Paper

1. India’s Foreign Exchange Reserve declined sharply in recent past. What was the main reason for the same?
A. Heavy demand of the same by foreign tourists
B. Import of wheat from Pakistan and S. korea
C. Appreciation of Rupee Value
D. None of these
Ans: (C)

2. Manmohan Singh called George Bush to explain the difficulties he is having in implementing agreements related with which of the following with USA?
A. Supply of Sugar
B. Civilian Nuclear Cooperation
C. Purchase of gas / petroleum
D. None of these
Ans: (B)

3. Which of the following countries is not happy with the USA’s decision to award a Congressional Medal to Dalal Lama of Tibet?
A. India
B. Pakistan
C. Nepal
D. China
Ans: (D)

4. The securities and Exchange Board of India (SEBI) recently imposed a restriction on money flow in equity through ‘P-Notes’. What is the full form of ‘P-Notes’?
A. Permanent Notes
B. Purchase Notes
C. Participatory Notes
D. Private Notes
Ans: (C)

5. The money which Government of India spends on the development of infrastructure in country comes from which of the following sources? (pick up the correct statement (s)
(A) Loan from World Bank/ADB etc.
(B) Taxes collected from the people.
(C) Loan from the RBI.
A. Only A
B. Only B
C. Only C
D. All A, B and C
Ans: (D)

6. Which of the following types of Banks are allowed to operate foreign currency accounts?
(A) Foreign Banks
(B) Regional Rural Banks
(C) Nationalized Banks
A. Only A
B. Only B
C. Only C
D. None of these
Ans: (C)

7. The Government of India put a ban on export of which of the following commodities at the price below the price of the same in domestic market?
A. Chemical Fertilizer
B. Steel
C. Electronic Goods
D. None of these
Ans: (D)

8. Which of the following organizations/agencies has established a fund known as “Investor protection fund”?
A. Bombay Stock Exchange
B. SEBI
C. NABARD r
D. AMFI
Ans: (C)

9. Hem Dutta who was honoured by the prestigious Rajiv Gandhi National Sadbhawana Award 2007 is a famous-
A. Social activist
B. Author
C. Player
D. Film producer
Ans: (A)

10. Which of the following countries is facing a problem of strike by the workers of the transport, electricity and gas companies as the present Government of the country has decided to end the pension to these workers?
1. USA
B. France
C. China
D. Nepal
Ans: (B)

11. Microsoft Office is –
A. Shareware
B. Public-domain software
C. A vertical market application
D. An application suite
Ans: (D)

12. How many options does a binary choice offer?
A. It depends on the amount of memory in the computer
B. Two
C. One
D. None
Ans: (B)


13. Target Market is –
A. Entire country
B. Entire city
C. Entire globe
D. That which consist of customers who need the identified product
Ans: (D)

14. Which of the following refers to a small, single-site network?
A. LAN
B. DSL
C. RAM
D. USB
Ans: (A)

15. When cutting and pasting, the item cut is temporarily stored in –
A. Hard Device
B. ROM
C. Diskette
D. Clipboard
Ans: (D)