Showing posts with label SSC Section Officers (Commerical Audit) Solved 2008 Paper. Show all posts
Showing posts with label SSC Section Officers (Commerical Audit) Solved 2008 Paper. Show all posts

Wednesday, January 12, 2011

SSC Section Officers (Commerical Audit) Solved 2008 Paper

1. Aqua regia is a 1 : 3 mixture, by volume, of—
(A) conc. nitric acid and conc. hydrochloric acid
(B) conc. hydrochloric acid and conc. nitric acid
(C) conc. nitric acid and conc. sulphuric acid
(D) conc. sulphuric acid and conc. nitric acid
Ans : (A)

2. Who discovered X-rays ?
(A) Goldstein
(B) Thomson
(C) Roentgen
(D) Wien
Ans : (C)

3. Candle is a mixture of—
(A) Paraffin wax and stearic acid
(B) Bees wax and stearic acid
(C) Higher fatty acids and stearic acid
(D) Bees wax and paraffin wax
Ans : (A)

4. Which one of the following is not a radioactive element ?
(A) Uranium
(B) Thorium
(C) Radium
(D) Cadmium
Ans : (D)

5. Which is the coldest among the following ?
(A) Mars
(B) Earth
(C) Pluto
(D) Mercury
Ans : (C)

6. In the process of magnetization of a bar—
(A) The entire bulk of the bar gets magnetised
(B) Only the surface of the bar gets magnetised
(C) Only the ends of the bar get magnetised
(D) Only some parts of the outer layers of the bar get magnetized
Ans : (A)

7. Pick the odd one out based on crop season—
(A) Rice
(B) Wheat
(C) Maize
(D) Cotton
Ans : (B)

8. The expansion for AIDS is—
(A) Active Immuno Deficiency Syndrome
(B) Acquired Individual Disease Syndrome
(C) Acquired Immuno Deficiency Syndrome
(D) Acquired Immuno Disease Syndrome
Ans : (C)

9. The large amount of sugar present in human blood is—
(A) sucrose
(B) glucose
(C) fructose
(D) lactose
Ans : (B)

10. Which one of the following wavelengths of light is most effective in photosynthesis ?
(A) Blue
(B) Green
(C) Orange
(D) Yellow
Ans : (A)

11. The South West monsoon engulfs the entire India by—
(A) 5th June
(B) 15th June
(C) 1st July
(D) 15th July
Ans : (D)

12. In which of the following is the Great Barrier Reef located ?
(A) Coral Sea
(B) Solomon Sea
(C) Bismarck Sea
(D) Arafura Sea
Ans : (A)

13. Nallamala hills are located in the state of—
(A) Orissa
(B) Meghalaya
(C) Andhra Pradesh
(D) Gujarat
Ans : (C)

14. Watermelons grow best in—
(A) Alluvial soil
(B) Sandy soil
(C) Black soil
(D) Laterite soil
Ans : (B)

15. The Kuka movement started in mid-nineteenth century in—
(A) Western Punjab
(B) Maharashtra
(C) Bengal
(D) Madhya Bharat
Ans : (A)

SSC Section Officers (Commerical Audit) Solved 2008 Paper

1. When was the Jawahar Rozgar Yojna launched ?
(A) 1985
(B) 1987
(C) 1989
(D) 1991
Ans : (C)

2. Which one of the following states of India records the highest sexratio ?
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Meghalaya
(D) Tamilnadu
Ans : (A)

3. Which one of the following is not a HYV of wheat ?
(A) Sonalika
(B) Ratna
(C) Kalyan Sona
(D) Girija
Ans : (B)

4. The headquarters of the Food and Agricultural Organisation (FAO) is at—
(A) New York
(B) Paris
(C) Geneva
(D) Rome
Ans : (D)

5. Reserve Bank of India was nationalised in—
(A) 1947
(B) 1948
(C) 1949
(D) 1951
Ans : (C)

6. Who is the author of the novel ‘DEVDAS’ ?
(A) Rabindranath Tagore
(B) Bankim Chandra Chattopadhyay
(C) Sarat Chandra Chattopadhyay
(D) Munshi Premchand
Ans : (C)

7. Devaluation of currency leads to—
(A) expansion of export trade
(B) contraction of import trade
(C) expansion of import substitution
(D) All of the above
Ans : (D)

8. Where is the Indian Institute of Foreign Trade located ?
(A) New Delhi
(B) Hyderabad
(C) Mumbai
(D) Ahmedabad
Ans : (A)

9. In Indian agriculture, the period from July to October-November is called—
(A) Rabi season
(B) Kharif season
(C) Pre-kharif season
(D) Slack season
Ans : (B)

10. The Sarkaria Commission was appointed to review the question of—
(A) Centre/state relations
(B) Legislative problems
(C) Union territories’ problems
(D) Tribal areas
Ans : (A)

11. The United Nations officially came into existence on—
(A) January 1, 1942
(B) October 3, 1944
(C) October 24, 1945
(D) June 26, 1945
Ans : (C)

12. Indian Penal Code came into operation in—
(A) 1858
(B) 1860
(C) 1859
(D) 1862
Ans : (D)

13. St. Thomas is said to have come to India to propagate Christianity during the reign of the—
(A) Cheras
(B) Parthians
(C) Pandyas
(D) Cholas
Ans : (B)

14. Mahatma Gandhi’s remark, “A post-dated cheque on a crumbling bank” is regarding the proposals of—
(A) Simon Commission
(B) Cripps Mission
(C) Cabinet Mission
(D) Wavel Plan
Ans : (B)

15. Which one of the following pairs of places does the National Highway number 2 join ?
(A) Delhi–Amritsar
(B) Delhi–Mumbai
(C) Delhi–Kolkata
(D) Delhi–Ahmedabad
Ans : (C)