Showing posts with label SSC CPO SI (Staff Selection Commission Central Police Organisation Sub Inspector) Exam Questions. Show all posts
Showing posts with label SSC CPO SI (Staff Selection Commission Central Police Organisation Sub Inspector) Exam Questions. Show all posts

Friday, January 21, 2011

SSC CPO SI (Staff Selection Commission Central Police Organisation Sub Inspector) Exam Questions

1. The book ‘It was Five Past Midnight’ is on—
(A) Bhuj Earthquake
(B) Orissa Floods
(C) Andhra Cyclone
(D) Bhopal Gas Tragedy
Ans : (D)

2. The French Open, 2009 Men’s Singles was won by—
(A) Roger Federer
(B) Rafael Nadal
(C) Bob Bryan
(D) Katarina Srebotnik
Ans : (A)

3. For which one of the following, M. S. Dhoni was chosen for the year 2007 ?
(A) Arjun Award
(B) Dronacharya Award
(C) Rajiv Gandhi Khel Ratna Award
(D) None of the above
Ans : (C)

4. Which one of the following personalities is known as ‘Grand Old Man of India’ ?
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Motilal Nehru
(D) Lala Lajpat Rai
Ans : (B)

5. Who held the office of the Vice-President of India for two consecutive terms ?
(A) Dr. S. Radhakrishnan
(B) Mr. R. Venkataraman
(C) Dr. Shankar Dayal Sharma
(D) Mr. V. V. Giri
Ans : (A)

6. On which of the following rivers is the Tehri Hydropower Complex located ?
(A) Alaknanda
(B) Mandakini
(C) Dhauli Ganga
(D) Bhagirathi
Ans : (D)

7. Surplus earned by a factor other than land in the short period is referred to as—
(A) Economic rent
(B) Net rent
(C) Quasi-rent
(D) Super-normal rent
Ans : (C)

8. The Finance Commission—
(A) Draws up Five Year Plans
(B) Formulates Monetary Policy
(C) Recommends pay revision of Central Government Employees
(D) Adjudicates on the sharing of resources between Centre and the States
Ans : (D)

9. EEG records the activity of—
(A) Heart
(B) Lungs
(C) Brain
(D) Muscles
Ans : (C)

10. Which one of these is a communicat disease ?
(A) Diabetes
(B) Diphtheria
(C) Arthritis
(D) Cancer
Ans : (B)

11. Cereals are a rich source of—
(A) Starch
(B) Glucose
(C) Fructose
(D) Maltose
Ans : (A)

12. Which of the following principle is used to produce ‘low-temperatures’ ?
(A) Super conductivity
(B) Joule-Kelvin effect
(C) Thermo-electric effect
(D) Adiabatic demagnetization
Ans : (D)

13. Pulsars are—
(A) Stars moving towards the Earth
(B) Stars moving away from Earth
(C) Rapidly spinning stars
(D) High temperature stars
Ans : (C)

14. Brain drain—
(A) Is a disease
(B) Refers to dropouts from educational and technical institutions
(C) Is fruitless expenditure of scientific and industrial research
(D) Refers to emigration of skilled persons
Ans : (D)

15. The ‘National School of Drama’ is situated in which of the following cities ?
(A) Mumbai
(B) New Delhi
(C) Bhopal
(D) Kolkata
Ans : (B)

Tuesday, January 11, 2011

SSC CPO SI (Staff Selection Commission Central Police Organisation Sub Inspector) Exam Questions

1. Teen Bigha Corridor links—
(A) India and Pakistan
(B) India and China
(C) Bangladesh and Pakistan
(D) Bangladesh and India
Ans : (D)

2. The device used to change the speed of an electric fan is—
(A) Amplifier
(B) Regulator
(C) Switch
(D) Rectifier
Ans : (B)

3. Which scripture was called his ‘mother’ by Gandhiji ?
(A) Ramayana
(B) The New Testament
(C) Bhagwat Gita
(D) The Holy Quran
Ans : (C)

4. Who has been crowned Miss Universe, 2008 ?
(A) Miss Japan
(B) Miss Venezuela
(C) Miss Philippines
(D) Miss Malaysia
Ans : (B)

5. CTBT stands for—
(A) Continued Test Ban Treaty
(B) Continued Test Based Treatments
(C) Comprehensive Test Ban Treaty
(D) Commercial Test Based Tariff
Ans : (C)

6. Full form of MCA is—
(A) Ministry of Company Affairs
(B) Master of Computer Application
(C) Member Chartered Accountant
(D) Master of Commerce and Arts
Ans : (B)

7. Who was the first English President of the Indian National Congress ?
(A) George Yule
(B) William Wedderburn
(C) A. O. Hume
(D) Henry Cotton
Ans : (A)

8. When was the Panchayati Raj System introduced in India ?
(A) 1950 A.D.
(B) 1945 A.D.
(C) 1959 A.D.
(D) 1962 A.D.
Ans : (C)

9. Which Amendment of the Indian Constitution inserted the two words—‘Socialist’ and ‘Secular’ in the Preamble ?
(A) 28th
(B) 40th
(C) 42nd
(D) 52nd
Ans : (C)

10. When there is a vacancy in the office of the President and the Vice President at the same time, the office is held temporarily by—
(A) A person nominated by both the Houses of Parliament
(B) The Speaker of Lok Sabha
(C) The Deputy Chairman of Rajya Sabha
(D) The Chief Justice of India
Ans : (D)

11. Fog is an example of—
(A) Gas dispersed in gas
(B) Liquid dispersed in gas
(C) Solid dispersed in gas
(D) Solid dispersed in liquid
Ans : (B)

12. Equator represents—
(A) Line joining North and South poles
(B) Imaginary line passing round the Earth midway between North & South poles
(C) A belt (ring) around the planet Saturn
(D) Axis of rotation of Earth
Ans : (B)

13. If two commodities are complements, then their cross-price elasticity is—
(A) Zero
(B) Positive
(C) Negative
(D) Imaginary number
Ans : (C)

14. Opportunity cost of production of a commodity is—
(A) The cost that the firm could have incurred when a different technique was adopted
(B) The cost that the firm could have incurred under a different method of production
(C) The actual cost incurred
(D) The next best alternative output sacrificed
Ans : (D)

15. Labour Intensive Technique would get chosen in a—
(A) Labour Surplus Economy
(B) Capital Surplus Economy
(C) Developed Economy
(D) Developing Economy
Ans : (A)

SSC CPO SI (Staff Selection Commission Central Police Organisation Sub Inspector) Exam Questions

1. How many spokes are there in the Dharma Chakra of the National Flag ?
(A) 22
(B) 24
(C) 18
(D) 14
Ans : (B)

2. When was our National Anthem first sung and where ?
(A) 24th January, 1950 in Allahabad
(B) 24th January, 1950 in Delhi
(C) 26th December, 1942 in Calcutta
(D) 27th December, 1911 in Calcutta
Ans : (D)

3. Two stones of different masses are dropped simultaneously from the top of a building—
(A) Smaller stone reaches the ground earlier
(B) Larger stone reaches the ground earlier
(C) Both the stones reach the ground at the same time
(D) Depends on the composition of the stone
Ans : (C)

4. Ozone consists of—
(A) Oxygen only
(B) Oxygen and Nitrogen
(C) Hydrogen and Carbon
(D) Oxygen and Carbon
Ans : (A)

5. Carbon monoxide is an inflammable gas. Which one of the following is also inflammable ?
(A) Helium
(B) Nitrogen
(C) Oxygen
(D) Hydrogen
Ans : (D)

6. The concertration of which of following decreases in anaemia ?
(A) Haemoglobin
(B) Collagen
(C) Hyoglobin
(D) Myosin
Ans : (A)

7. The average heart beat rate per minute in a normal person is—
(A) 82
(B) 92
(C) 72
(D) 98
Ans : (C)

8. Net National Product of a country is—
(A) GDP minus depreciation allowances
(B) GDP plus net income from abroad
(C) GNP minus net income from abroad
(D) GNP minus depreciation allowances
Ans : (D)

9. Who is the Ex-officio Chairman of the Planning Commission ?
(A) Minister for Planning & Development
(B) Finance Minister
(C) Prime Minister
(D) Minister for Rural & Community Development
Ans : (C)

10. Earth Summit (Save Earth) was sponsored by—
(A) UNESCO
(B) UNCED
(C) WHO
(D) UNICEF
Ans : (B)

11. Which from the following is a landlocked sea ?
(A) Timor Sea
(B) Arafura Sea
(C) Greenland Sea
(D) Aral Sea
Ans : (D)

12. The Constitution of India came into force on—
(A) 26 January, 1950
(B) 26 January, 1952
(C) 15 August, 1948
(D) 26 November, 1949
Ans : (A)

13. Who wrote Akbarnama ?
(A) Akbar
(B) Birbal
(C) Abul Fazal
(D) Bhagavan Das
Ans : (C)

14. China has hosted the—
(A) XXIX Olympic Games
(B) XXVIII Olympic Games
(C) XXVII Olympic Games
(D) XXX Olympic Games
Ans : (A)

15. Wholesale price based inflation rate in India reached its highest level in 13 years on 27th July, 2008. It was—
(A) 11•75 per cent
(B) 11•85 per cent
(C) 12•00 per cent
(D) 12•05 per cent
Ans : (D)