Showing posts with label Public Administration Solved Paper. Show all posts
Showing posts with label Public Administration Solved Paper. Show all posts

Wednesday, January 12, 2011

Public Administration Solved Paper

1. Which of the following states does not have Panchayati Raj Institution at all ?
(A) Assam
(B) Tripura
(C) Kerala
(D) Nagaland
Ans : (D)

2. According to 73rd Constitutional Amendment Act, the minimum age for contesting elections to the Panchayati Raj Institutions should be—
(A) 18 years
(B) 23 years
(C) 21 years
(D) 25 years
Ans : (C)

3. Who conceived the concept of Gram Swaraj ?
(A) Jaya Prakash Narain
(B) Vinoba Bhave
(C) Mahatma Gandhi
(D) Swami Dayanand
Ans : (C)

4. The existence of the Second Chamber (Legislative Council) in the state largely depends on the wishes of the—
(A) People
(B) High Court
(C) Governor
(D) Legislative Assembly
Ans : (D)

5. Who among the following is known as ‘the father of local selfgovernment’ in India ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Lord Canning
(C) Lord Ripon
(D) Lord Wellesley
Ans : (C)

6. The grants made in advance by the Lok Sabha in respect of estimated expenditure is called—
(A) Token grant
(B) Vote on credit
(C) Exceptional grant
(D) Vote on account
Ans : (D)

7. Which Article of the Constitution of India deals with the nomination of the Anglo-Indian community in the State Legislative Assembly ?
(A) Article 239
(B) Article 267
(C) Article 333
(D) Article 403
Ans : (C)

8. In the USA, the ‘spoils system’ was discarded in favour of the ‘merit principle’ by the followings Act—
(A) Civil Service Reform Act, 1978
(B) Pendleton Act, 1883
(C) Hatch Act, 1939
(D) Civil Service Act of 1853
Ans : (B)

9. “Officials make work for each other.” This is said by—
(A) Peter Drucker
(B) Ramsay Muir
(C) Parkinson
(D) H. Finer
Ans : (C)

10. The Union Public Service Commission of India has been established under the—
(A) Article 315
(B) Article 320
(C) Article 325
(D) Article 335
Ans : (A)

11. The ‘spoils system’ in the USA began during the period of—
(A) Jefferson
(B) Jackson
(C) Washington
(D) Adams
Ans : (B)

12. In which year was the decision of separating accounting function from audit function taken by the Central Government for its financial administration ?
(A) 1950
(B) 1965
(C) 1976
(D) 2000
Ans : (C)

13. The Railway Budget was separated from the Central Budget in the year—
(A) 1920
(B) 1921
(C) 1922
(D) 1923
Ans : (B)

14. The rule of lapse means—
(A) All appropriations voted by the legislature expire at the end of the financial year
(B) All pending bills in Parliament lapse with its prorogation
(C) The demand for grants of a ministry lapse with criticism of its policy by the opposition
(D) The appropriation bill lapses if it is not returned by the Rajya Sabha within 14 days
Ans : (A)

15. During passing of budget in the Parliament ‘Guilotine’ is applied to those demands which are—
(A) Discussed and approved
(B) Discussed but not approved
(C) Discussed and reduced
(D) Not discussed for want of time
Ans : (D)

Public Administration Solved Paper

1. Which one of the following statements is not correct in respect of New Public Management ?
(A) It has market orientation
(B) It upholds public interest
(C) It advocates managerial autonomy
(D) It focuses on performance appraisal
Ans : (B)

2. By whom was the ‘Managerial Grid’ developed ?
(A) Blake and White
(B) Blake and Schmidt
(C) Blake and Mouton
(D) Mouton and Shophan
Ans : (C)

3. Who wrote the book ‘Towards A New Public Administration : The Minnowbrook Perspective’ ?
(A) Frank Marini
(B) Dwight Waldo
(C) C. J. Charlesworth
(D) J. M. Pfiffner
Ans : (A)

4. Simon proposed a new concept of administration based on the methodology of—
(A) Decision-making
(B) Bounded rationality
(C) Logical positivism
(D) Satisfying
Ans : (C)

5. The classical theory of administration is also known as the—
(A) Historical theory
(B) Mechanistic theory
(C) Locational theory
(D) Human Relations theory
Ans : (B)

6. The theory of ‘Prismatic Society’ in Public Administration is based on—
(A) Study of public services in developed and developing countries
(B) Institutional comparision of public administration in developed countries
(C) Structural-functional analysis of public administration in developing countries
(D) Historical studies of public administration in different societies
Ans : (C)

8. The ‘Gang-Plank’ refers to—
(A) Discipline
(B) Initiative
(C) Equity
(D) Level jumping
Ans : (D)

9. In which of the following are public and private administrations not common ?
(A) Filing
(B) Managerial techniques
(C) Scope and complexity
(D) Accounting
Ans : (C)

10. The principle of ‘span of control’ means—
(A) An employee should receive orders from one superior only
(B) The number of subordinate employees that an administrator can effectively direct
(C) The control or supervision of the superior over the subordinate
(D) The number of people being controlled
Ans : (B)

11. The 4Ps theory of departmentalization as advocated by Luther Gulick are—
(A) Purpose, process, plan, place
(B) Place, person, programme, process
(C) Purpose, process, place, programme
(D) Purpose, process, person, place
Ans : (D)

12. The most effective means of citizen’s control over administration is—
(A) Election
(B) Pressure Groups
(C) Advisory Committees
(D) Public Opinion
Ans : (A)

13. The first country in the world to introduce the right to information was—
(A) Norway
(B) USA
(C) Sweden
(D) Finland
Ans : (C)

14. The Public Accounts Committee of Parliament in India consists of—
(A) 15 members
(B) 22 members
(C) 25 members
(D) 30 members
Ans : (B)

15. In France, the term of the President is—
(A) Four years
(B) Five years
(C) Six years
(D) Seven years
Ans : (D)

Public Administration Solved Paper

1. Rajya Sabha in India consists of—
(A) 238 members
(B) 250 members
(C) 254 members
(D) 256 members
Ans : (B)

2. How many members are nominated to the State Legislative Council by the Governor ?
(A) 1/3rd
(B) 1/12 th
(C) 1/8th
(D) 1/6th
Ans : (D)

3. If the President wants to resign, he shall address his letter of resignation to—
(A) Chief Justice of India
(B) Prime Minister of India
(C) Vice-President of India
(D) Speaker of Lok Sabha
Ans : (C)

4. Charged expenditure upon the Consolidated fund of India—
(A) Is submitted to the vote of Parliament
(B) Is not submitted to the vote of Rajya Sabha
(C) Is not submitted for the sanction of the President
(D) Is not submitted to the vote of Parliament
Ans : (D)

5. The District treasury comes under the control of the—
(A) State Government
(B) District Collector
(C) District Treasury Officer
(D) Chief Secretary
Ans : (B)

6. Reservation of seats for women in Panchayati Raj bodies seeks to ensure—
(A) Economic welfare of women and children
(B) Gender parity in rural society
(C) Participation of women in public life
(D) Empowerment of women as an individual
Ans : (C)

7. Eleventh Schedule of the Constitution relating to the Panchayats contains—
(A) 18 items
(B) 28 items
(C) 19 items
(D) 29 items
Ans : (D)

8. Under which of the Article of the Constitution of India did the District Planning Committee come into existence ?
(A) 243 ZD
(B) 243 ZE
(C) 244 ZD
(D) 242 ZD
Ans : (A)

9. Which of the following is not the duty of a District Magistrate ?
(A) Maintenance of Law and Order
(B) Collection of land revenue
(C) Implementation of poverty alleviation programmes
(D) Conduct of local bodies elections
Ans : (D)

10. The ‘Recall’ provision to remove the elected office-bearers from the local self-government institution has been executed in—
(A) Bihar
(B) Kerala
(C) Madhya Pradesh
(D) Haryana
Ans : (C)

11. Town Area Committee is constituted and governed by—
(A) District Board
(B) State Legislature
(C) Governor
(D) Municipal Council
Ans : (B)

12. The first municipal corporation in India was set-up at Madras in the year—
(A) 1767
(B) 1687
(C) 1667
(D) 1678
Ans : (B)

13. Village Panchayat is accountable to the—
(A) Panchayat Samiti
(B) Zila Parishad
(C) Chairman of the Village Panchayat
(D) None of the above
Ans : (D)

14. The duty of Finance Commission is not to recommend upon—
(A) Distribution of taxes between the Union and States
(B) Determination of principles which should govern the grantsin-aid from the Centre to the State
(C) Consideration of new items of revenue to be allocated to States
(D) Any other matter especially referred to the Commission
Ans : (C)

15. ‘Mandamus’ is a writ issued by the Court—
(A) Asking a public official or any authority to perform legal duties
(B) Enquiring into the legality of claim of any person to public office
(C) Asking a person who has detained any other person, to appear before a court
(D) Against any lower court not to do any act excess of their jurisdiction
Ans : (A)

Tuesday, January 11, 2011

Public Administration Solved Paper

1. If the administrative authority within a department is vested in a single individual, then that system is known as—
(A) Board
(B) Bureau
(C) Commission
(D) Council
Ans : (B)

2. The concept of the ‘zone of indifference’ is associated with—
(A) Decision-Making
(B) Leadership
(C) Authority
(D) Motivation
Ans : (C)

3. Simon was positively influenced by ideas of—
(A) Terry
(B) Barnard
(C) L. D. White
(D) Henry Fayol
Ans : (B)

4. Who among the following is an odd thinker ?
(A) Taylor
(B) Maslow
(C) Herzberg
(D) Likert
Ans : (A)

5. The history of evolution of the Public Administration is generally divided into—
(A) Three phases
(B) Four phases
(C) Five phases
(D) Six phases
Ans : (C)

6. Which of the following is not a function of staff agency ?
(A) Planning
(B) Advising
(C) Consultation
(D) Achieving goals
Ans : (D)

7. In hierarchy, the term ‘scalar’ means—
(A) Step
(B) Ladder
(C) Position
(D) Process
Ans : (B)

8. A virtual organisation is—
(A) One which has profit as the major goal
(B) One in which leadership always tends to fulfil psychological needs of the subordinates
(C) A small, core organization that outsources major busi-ness functions
(D) One which has concern of the employees as its top priority
Ans : (C)

9. ‘Habeas Corpus’ literally means—
(A) To have the body of
(B) To command
(C) To prohibit
(D) None of the above
Ans : (A)

10. Grand Corps’ in French Civil Service stands for—
(A) Senior level of specialist administrators
(B) Senior level of generalist administrators
(C) Senior level of generalistcum-specialist administra-tors
(D) Senior level of defence administrators
Ans : (C)

11. In which year was the Committee on Public Undertakings constituted by the Lok Sabha ?
(A) 1953
(B) 1956
(C) 1963
(D) 1964
Ans : (D)

12. The Chairman of the Public Accounts Committee of the Parliament is appointed by—
(A) Speaker of Lok Sabha
(B) Prime Minister of India
(C) President of India
(D) Chairman of Rajya Sabha
Ans : (A)

13. A new All India Service can be created by—
(A) An amendment of the constitution
(B) An executive order
(C) A resolution under Article 312 of the Constitution
(D) A statute
Ans : (C)

14. Reservation for the scheduled castes and scheduled tribes in the services has been provided in the Indian Constitution under—
(A) Article 315
(B) Article 335
(C) Article 365
(D) Article 375
Ans : (B)

15. Constitutional Safeguards to civil servants in India are ensured by—
(A) Article 310
(B) Article 312
(C) Article 311
(D) Article 315
Ans : (C)