Showing posts with label Bank solved Papers. Show all posts
Showing posts with label Bank solved Papers. Show all posts

Thursday, December 16, 2010

SBI Bank Solved 2008 Paper

1. Price of food grains have risen by 10% and of other items of consumption by 15%. If the ratio of an employee’s expenditure on food grains and other items is 2:5, by how much should his salary be increased so that he may maintain the same level of consumption as before, assuming that his present salary is Rs. 3500?
a. Rs. 300
b. Rs. 350
c. Rs. 375
d. Rs. 475
Ans: d

2. On selling a certain commodity for Rs. 425, there is as much gain as loss on selling it for Rs. 355. The C.P. of the commodity is
a. Rs. 370
b. Rs. 385
c. Rs. 390
d. Rs. 400
Ans: c

3. Of the three numbers, second is twice the first and is also thrice the third. If the average of the three numbers is 44, the largest number is
a. 24
b. 36
c. 17
d. 72
Ans: d

4. A person borrowed Rs. 500@ 3% per annum S.I and Rs. 600 @4½% per annum on the agreement that the whole amount will be returned only when the total interest becomes Rs. 126. The number of years, after which the borrowed sum is to be returned, is
a. 2
b. 3
c. 4
d. 5
Ans: b

5. A person sold 320 mangoes for the C.P. of 400 mangoes. His gain percent is
a. 10%
b. 15%
c. 12½%
d. 25%
Ans: d

6. The ratio of 435 : 25 is same as
a. 4 : 1
b. 2 :1
c. 7 : 5
d. 7 :10
Ans: a

7. The marked price of a table is Rs. 3000 and is available at successive discounts of 20% and 10% respectively. If there is an additional discount of 5% on cash payment, then what is the cash price of the table?
a. Rs. 2400
b. Rs. 2160
c. Rs. 2100
d. Rs. 2052
Ans: d

8. A man walking at the rate of 6km per hour crosses a square field diagonally in 9 seconds. The area of the field is-
a. 125 sq. cm
b. 112.5 sq. cm
c. 110 sq. cm
d. 100?2 sq. m
Ans: b

9. The ratio between the curved surface area and the total surface area of a right circular cylinder is 1:2. If the total surface is 616 sq. cm, the volume of the cylinder is
a. 1848 cm3
b. 1232 cm3
c. 1078 cm3
d. 980 cm3
Ans: c

10. A sum of Rs. 427 is to be divided among A, B and C in such a way that 3 times A’s share, 4 times B’s share and 7 times C’s share are all equal. The share of C is
a. Rs. 84
b. Rs. 147
c. Rs. 196
d. Rs. 240
Ans: a

11. The ratio of income of A and B is 5:4 and their expenditure is as 3:2. If at the end of the year, each saves Rs. 800, then the income of A is
a. Rs. 1700
b. Rs. 1800
c. Rs. 2000
d. Rs. 2200
Ans: c

12. Two taps A and B can fill a tank in 12 minutes and 15 minutes respectively. If both the taps are opened simultaneously and the tap A is closed after 3 minutes, then how much more time will it take to fill the tank by tap B?
a. 7 min & 15 sec
b. 7 min & 45 sec
c. 8 min & 5 sec
d. 8 min & 15 sec
Ans: d

13. A car covers a distance of 715 km at a constant speed. If the speed of the car would have been 10 km/hr more, then it would have taken 2 hours less to cover the same distance. What is the original speed of the car?
a. 45 km/hr
b. 50 km/hr
c. 55 km/hr
d. 65 km/hr
Ans: c

14. 0.333 …. × 0.444 …. is equal to
a. 0.148148148 ….
b. 0.777 ….
c. 0.121212 ….
d. 1.333 ….
Ans: a

15. The number of prime factors of (6)10×(7)17×(55)27
a. 54
b. 64
c. 81
d. 91
Ans: d

Friday, December 10, 2010

Punjab National Bank Clerical Solved 2009 Paper

1. Marketing in banks is
A. A one-day function
B. A one-man function
C. A one-off affair
D. None of these
Ans : D

2. A ‘Buyer’s Market’ means
A. Buyers are also sellers
B. Sellers are also buyers
C. There are not sellers
D. Supply exceeds demand
Ans : D

3. Permanent Memory in computer is called
A. RAM
B. ROM
C. CPU
D. CD ROM
Ans : B

4. ‘Nich Market means
A. A free markete’
B. A social market
C. Equity market
D. A specified market for the target group
Ans : D

5. Value-added service means
A. Giving full value for money
B. Better value for better price
C. Costlier service
D. Additional service
Ans : D

6. Marketing is not required for which one of the following products ?
A. Corporate Loans
B. Export Business
C. Import Business
D. Credit Card Business
Ans : A

7 .Which key is used in combination with another key to perform a specific task?
A. Function
B. Arrow
C. Space bar
D. Control
Ans : D

8. “POS” means (in marketing)
A. Preparation for sales
B. Point of Superiority
C. Point of sales
D. Position of sales
Ans : C

9. What does storage unit provide?
A. Place for typing data
B. Place for printing information
C. Storage for information and instruction
D. All of the above
Ans : A

10. A ………………..is a unique name that you give to a file of information.
A. Folder
B. Filename
C. Filename extension
D. Device letter
Ans : B

11. Customer Retention means
A. Retaining the customers at the Bank for the full day
B. Quick disposal
C. Customer dealing with the same bank for a long time
D. Better standards
Ans : C

12. What does ‘C’ represent in MICR?
A. Code
B. Column
C. Computer
D. Character
Ans : D

13. Computer helps to
A. Diminish sales
B. Boost sales
C. Neutral effect
D. None of these
ANs : C

14. The sequence of a sales process is
A. A call, a lead, presentation and sale
B. A lead, a call, presentation and sale
C. Presentation, lead, sale and call
D. Sale, call, lead and presentation
Ans : B

15. By CD you can
A. Read
B. Write
C. Read and Write
D. None of these
Ans : A

Tuesday, November 30, 2010

Punjab National Bank Clerical Solved Paper, 2009

1. Marketing in banks is
A. A one-day function
B. A one-man function
C. A one-off affair
D. None of these

2. Which of the following commands is used to select the whole document?
A. Ctrl + A
B. Alt + F5
C. Shift + S
D. None of these

3. The sequence of a sales process is
A. A call, a lead, presentation and sale
B. A lead, a call, presentation and sale
C. Presentation, lead, sale and call
D. Sale, call, lead and presentation

4. CDs are of which shape?
A. Square
B. Rectangular
C. Round
D. Hexagonal

5. ATM means
A. Any Time Marketing
B. Any Time Money
C. Any Time Machine
D. Automated Teller Machine

6. This type of hardware consist of devices that translate data into a form the computer can process
A. Application
B. Input
C. System
D. All of these

7. What does ‘C’ represent in MICR?
A. Code
B. Column
C. Computer
D. Character

8. Marketing is not required for which one of the following products ?
A. Corporate Loans
B. Export Business
C. Import Business
D. Credit Card Business

9. Which type of memory is closely related to processor?
A. Main memory
B. Secondary memory
C. Disk memory
D. Tape memory

10. ‘Customisation’ means
A. Customer’s personal accounts
B. Customers selling goods
C. Special products for each customer
D. Better relations

11. Scanner scans
A. Picture
B. Text
C. Both picture & Text
D. None of these

12. Which of the following will translate images of text, drawing, and photos into digital form?
A. Digitizer
B. Modem
C. Scanner
D. Keyboard

13. Negotiation skills help in
A. Arriving at a consensus
B. Breaking the ice
C. Carry marketing further
D. Mutual win-win result of bargaining

14. Customer Retention means
A. Retaining the customers at the Bank for the full day
B. Quick disposal
C. Customer dealing with the same bank for a long time
D. Better standards

15. A market plan is
A. Company’s prospectus
B. Same as Memorandum of association
C. A document for marketing strategies
D. Business goals


1. D 2. A 3. B 4. C 5. D 6. B 7. D 8. A 9. A 10. C 11. C 12. C 13. D 14. C 15. C