Showing posts with label Railway Recruitment Board Solved 2006 Paper. Show all posts
Showing posts with label Railway Recruitment Board Solved 2006 Paper. Show all posts

Wednesday, December 22, 2010

Railway Recruitment Board Solved 2006 Paper

1. In an organization, 40% of the employees are matriculates, 50% of the remaining are
graduates and remaining 180 are post-graduates. How many employees are graduates ?

(a) 360
(b) 240
(c) 180
(d) 300
Ans: c

2. The least perfect square number which is divisible by 3, 4, 5, 6 and 8 is
(a) 900
(b) 1600
(c) 2500
(d) 3600
Ans: d

3. In India, Plan holiday was after
(a) China-India war of 1962
(b) Draught of 1966
(c) Pakistan war of 1971
(d) Pakistan war of 1965
Ans: b

4. Which of the following rivers does not form any delta at its mouth ?
(a) Cauvery
(b) Mahanadi
(c) Godavari
(d) Tapti
Ans: d

5. The Shompens are the tribal people of
(a) Andaman
(b) Nicobar
(c) Lakshadweep
(d) None of these
Ans: b

6. High pressure subtropical calm belts known as ?Horse Latitudes? lies between
(a) 100 and 150
(b) 200 and 250
(c) 300 and 350
(d) None of these
Ans: c

7. Which of the following pairs is correct ?
(a) Bonn - Danube
(b) Baghdad - Tigris
(c) Rome - Seice
(d) Paris - Tiber
Ans: b

8. Abhinav Bharat? was organized by
(a) Bhai Parmanand
(b) Khudiram Bose
(c) Vir Savarkar
(d) None of these
Ans: c

9. Rowlatt Act was passed in the year
(a) 1917
(b) 1919
(c) 192
(d) 1923
Ans: b

10. Sir Charles Wood?s Despatch of 1854 delat with
(a) Administrative reforms
(b) Social reforms
(c) Economic reforms
(d) Educational reforms
Ans: d

11. Which of the following pairs is correct ?
(a) Ashvaghosa - Vikramaditya
(b) Banabhatta - Harshvardhan
(c) Harisena - Kanishka
(d) Kalidasa - Samudragupta
Ans: b

12. Which was the first among the following ?
(a) Doctrine of Lapse
(b) Subsidiary Alliance
(c) Permanent Settlement
(d) Double Government
Ans: d

13. The Vedas contain all the truth? was interpreted by
(a) Swami Vivekanand
(b) Swami Dayanand
(c) Swami Shraddhanand
(d) S. Radhakrishnan
Ans: b

14. Who founded the philosophy of Pustimarga ?
(a) Chaitanya
(b) Nanak
(c) Surdas
(d) Ballabhacharya
Ans: d

15. The black hole theory was discovered by
(a) S. Chandrasekhar
(b) Har Gobind Khorana
(c) C.V. Raman
(d) S. Ramanujan
Ans: a