Showing posts with label General Studies Paper. Show all posts
Showing posts with label General Studies Paper. Show all posts

Saturday, February 5, 2011

IAS Prelims General Studies 2010 Paper

1.For the Karachi session of Indian National Congress in 1931, presided over by Sardar Patel, who drafted the Resolution on Fundamental Rights and Economic Programme?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) Dr. B. R. Ambedkar
Ans: b

2.Consider the following statements:
1. Hepatitis B is several times more infectious than HIV / AIDS.
2. Hepatitis B can cause liver cancer.
Which of the statement given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: c

3.With regard to the transmission of the Human mmunodeficiency Virus, which one of the following statements is not correct?
(a) The chances of transmission from female to male are twice as likely as from male to female.
(b) The chances of transmission are more if a person suffers from other sexually transmitted infections.
(c) An infected mother can transmit the pregnancy, at childbirth and by breast feeding.
(d) The risk of contracting infection from transfusion of infected blood is much higher than an exposure to contaminated needle.
Ans: a

4.Consider the following statements:
1. The Commonwealth has no charter, treaty or constitution.
2. All the territories / countries once under the British empire (jurisdiction / rule / mandate) automatically joined the commonwealth as its members.
Which of the statement given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: d

5.With reference to the National Investment Fund to which the
disinvestment proceeds are routed, consider the following statements:
1. The assets in the National Investment Fund are managed by the Union Ministry of Finance.
2. The National Investment Fund is to be maintained within the Consolidated Fund of India.
3. Certain Asset Management Companies are appointed as the fund managers.
4. A certain proportion of annual income is used for financing select social sectors.
Which of the statement given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 3 and 4
(d) 3 only
Ans: c

6.Which one of the following is not a feature of Limited Liability
Partnership firm?
(a) Partners should be less than 20.
(b) Partnership and management need not be separate.
(c) Internal governance may be decided by mutual agreement among partners.
(d) It is corporate body with perpetual succession.
Ans: a

7.With reference to the India, consider the following:
1. Nationalization of Banks.
2. Formation of Regional Rural Banks.
3. Adoption of villages by Bank Branches.
Which of the above can be considered as steps taken to achieve the “financial inclusion” in India?
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: d

8.Why did Buddhism start declining in India in the early medieval times?
1. Buddha was by that time considered as one of the incarnations of Vishnu and thus became a part of Vaishnavism.
2. The invading tribes from Central Asia till the time of last Gupta king adopted Hinduism and persecuted Buddhists.
3. The Kings of Gupta dynasty were strongly opposed to Buddhism.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: a

9.In India, during the last decade the total cultivated land for which one of the following crops has remained more or less stagnant?
(a) Rice (b) Oil Seeds
(c) Pulses (d) Sugarcane
Ans: c

10.With reference to the Indian economy, consider the following
statements:
1. The Gross Domestic Product (GDP) has increased by four times in the last 10 years.
2. The percentage share of Public Sector in GDP has declined in the last 10 years.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: b

11.The International Development Association, a lending agency, is administered by the
(a) International Bank for Reconstruction and Development.
(b) International Fund for Agricultural Development.
(c) United Nations Development Programme.
(d) United Nations Industrialized Development Organization.
Ans: a

12.With reference to the river Luni, which one of the following statements is correct?
(a) It flows into Gulf of Khambhat.
(b) It flows into Gulf of Kuchchh.
(c) It flows into Pakistan and merges with a tributary of Indus.
(d) It is lost in the marshy land of the Rann of Kuchchh.
Ans : d

13.A geographic region has the following distinct characteristics:
1. Warm and dry climate.
2. Mild and wet winter.
3. Evergreen oak trees.
The above features are the distinct characteristics of which one of the following regions?
(a) Mediterranean (b) Eastern China
(c) Central Asia (d) Atlantic coast of North America.
Ans: a

14.In the context of India’s Five Year Plan, a shift in the pattern of
industrialization, with lower emphasis on heavy industries and more on infrastructure begins in
(a) Fourth Plan (b) Sixth Plan
(c) Eighth Plan (d) Tenth Plan
Ans: c

15.As a result of their annual survey, the National Geographic Society and an international polling firm Globe Scan gave India top rank in Greendex 2009 score. What is this score?
(a) It is a measure of efforts made by different countries in adopting technologies for reducing carbon footprint?
(b) It is a measure of environmentally sustainable consumer behaviour in different countries.
(c) It is an assessment of programmes / schemes undertaken by different countries for improving the conservation of natural resources.
(d) It is an index showing the volume of carbon credits sold by different countries.
Ans: b

Sunday, December 5, 2010

IAS Preliminary 2009 Solved Paper

1. In which State is the Buddhist site Tabo Monastery located?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Sikkim
(d) Uttarakhand
Ans: (B)
2. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I (Famous person) List II (Well-known for)
A. Mandakini Amte 1. Theatre direction
B. Neelam Mansingh Chowdhry 2. Social service and community leadership
C. Romila Thapar 3. Dance
D. Vanashree Rao 4. History writing
Codes:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 2 4 1 3
(c) 3 1 4 2
(d) 3 4 1 2
Ans: (A)

3. Among other things, which one of the following was the purpose for which the Deepak Parekh Committee was constituted ?
(a) To study the current socio-economic conditions of certain minority communities
(b) To suggest measures for financing the development of infrastructure
(c) To frame a policy on the production of genetically modified organisms
(d) To suggest measures to reduce the fiscal deficit in the Union Budget
Ans: (B)

4. Consider the following statements :
1. INS Sindhughosh is an aircraft carrier.
2. INS Viraat is a submarine.
Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (D)

5. In which one of the following States has India's largest private sector sea port been commissioned recently ?
(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu
Ans: (A)

6. In India, which one of the following States has the largest inland saline wetland?
(a) Gujarat
(b) Haryana
(c) Madhya Pradesh
(d) Rajasthan
Ans: (D)

7. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I (Person) List II (Organization)
A. Anil Agarwal 1. Gujarat Heavy Chemicals Ltd.
B. Gautam H. Singhania 2. Raymond Ltd.
C. Sanjay Dalmia 3. Vedanta Resources
D. Venugopal Dhoot 4. Videocon Group
Code :
A B C D
(a) 3 1 2 4
(b) 4 1 2 3
(c) 3 2 1 4
(d) 4 2 1 3
Ans: (C)

8. In the context of independent India's economy, which one of the following was the earliest event to take place ?
(a) Nationalisation of Insurance companies
(b) Nationalisation of State Bank of India
(c) Enactment of Banking Regulation Act
(d) Introduction of First Five-Year Plan
Ans: (C)

9. In the middle of the year 2008 the Parliament of which one of the following countries became the first in the world to enact a Climate Act by passing "The Climate Change Accountability Bill"? (a) Australia
(b) Canada
(c) Germany
(d) Japan
Ans: (B)

10. From which one of the following did Kosovo declare its independence ?
(a) Bulgaria
(b) Croatia
(c) Macedonia
(d) Serbia
Ans: (D)

11. Who among the following is the founder of World Economic Forum ?
(a) Klaus Schwab
(b) John Kenneth Galbraith
(c) Robert Zoellick
(d) Paul Krugman
Ans: (A)

12. In the context of C02 emission and Global Warming, what is the name of a market driven device under the UNFCC that allows developing countries to get funds/incentives from the developed countries to adopt, better technologies that reduce greenhouse gas emissions ?
(a) Carbon Footprint
(b) Carbon Credit Rating
(c) Clean Development Mechanism
(d) Emission Reduction Norm
Ans: (C)

13. In the context of global economy, which one of the following pairs is not correctly matched ?
(a) JP Morgan : Financial Services Chase
(b) Roche Holding : Financial Services AG
(c) WL Ross & : Private Equity Co. Firm
(d) Warburg Pincus : Private Equity Firm
Ans: (B)

14. There are three cans A, B and C. The capacities of A, B and C are 6 litres, 10 litres and 16 litres respectively. The can C contains 16 litres of milk. The milk has to be divided in them using these three cans only.
Consider the following statements :
1. It is possible to have 6 litres of milk each in can A and can B.
2. It is possible to have 8 litres of milk each in can B and can C.
Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (C)

15. Which one of the following Union Ministries implements the Cartagena Protocol on Biosafety ?
(a) Ministry of Science and Technology
(b) Ministry of Health and Family Welfare
(c) Ministry of Environment and Forests
(d) Ministry of Chemicals and Fertilizers
Ans: (C)

IAS Preliminary 2009 Solved Paper

1. Among the following, which one is not a football club ?
(a) Arsenal
(b) Aston Villa
(c) Chelsea
(d) Monte Carlo
Ans: (D)

2. The Dul Hasti Power Station is based on which one of the following rivers ?
(a) Beas
(b) Chenab
(c) Ravi
(d) Sutlej
Ans: (B)

3. Elephant Pass, which is frequently in the news, is mentioned in the context of the affairs of which one of the following ?
(a) Bangladesh
(b) India
(c) Nepal
(d) Sri Lanka
Ans: (D)

4. Consider the following countries :
1. Switzerland
2. Malta
3. Bulgaria
Which of the above are members of European Union?

(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (B)

5. In the structure of planet Earth, below the mantle, the core is mainly made up of which one of the following ?
(a) Aluminium
(b) Chromium
(c) Iron
(d) Silicon
Ans: (C)

6. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I List II
(Famous Temple) (State)
A. Vidyashankara temple 1. Andhra Pradesh
B. Rajarani temple 2. Karnataka
C. Kandariya Mahadeo 3. Madhya Pradesh
D. Bhimesvara Temple 4. Orissa
Codes:
A B C D
(a) 2 4 3 1
(b) 2 3 4 1
(c) 1 4 3 2
(d) 1 3 4 2
Ans: (A)

7. Which one of the following brings out the publication called "Energy Statistics" from time to time?
(a) Central Power Research Institute
(b) Planning Commission
(c) Power Finance Corporation Ltd.
(d) Central Statistical Organization
Ans: (D)

8. With reference to Union Government, consider the following statements :
1. The Ministries/Departments of the Government of India are created by the Prime Minister on the advice of the Cabinet Secretary.
2. Each of the Ministries is assigned to a Minister by the President of India on the advice of the Prime Minister.
Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (B)

9. How many three-digit numbers can be generated from 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 such that the digits are1 in ascending order ?
(a) 80
(b) 81
(c) 83
(d) 84
Ans: (D)

10. While adding the first few continuous natural numbers, a candidate missed one of the numbers and wrote the answer as 177. What was the number missed ?
(a) 11
(b) 12
(c) 13
(d). 14
Ans: (C)

11. In an examination, there are three subjects A, B and C. A student has to pass in each subject. 20% students failed iv A, 22% students failed in B and 16% failed in C. The total number of students passing the whole examination lies between
(a) 42% and 84%
(b) 42% and 78%
(c) 58% and 78%
(d) 58% and 84%
Ans: (B)

12. There are 240 balls and n number of boxes B1, B2, B3, ... , Bn. The balls are to be placed in the boxes such that should contain 4 balls more than B2, B2 should contain: 4 balls more than B3, and so on. Which one of the following cannot be the possible value of n ?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7
Ans: (D)

13. WiMAX is related to which one of the following ?
(a) Biotechnology
(b) Space technology
(c) Missile technology
(d) Communication technology
Ans: (D)

14. In making the saffron spice, which one of the following parts of the plant is used ?
(a) Loaf
(b) Petal
(c) Sepal
(d) Stigma
Ans: (D)

15. A very big refugee camp called Dadaab, recently in the news, is located in
(a) Ethiopia
(b) Kenya
(c) Somalia
(d) Sudan
Ans: (B)

IAS Preliminary 2009 Solved Paper

1. Mahamastakabhisheka, a great religious event, is associated with and done for who of the following?
(a) Bahubali
(b) Buddha
(c) Mahavir
(d) Nataraja
Ans: (A)

2. . Match List I and List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I List II
(Famous Person) (Well-Known as)
A. Anna Hazare 1. Lawyer
B. Deepak Parekh 2. Banker
C. GVK Reddy 3. Gandhian and Social activist
D. Harish Salve 4. Industrialist
Code:
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 1 4 2 3
(c) 3 2 4 1
(d) 3 4 2 1
Ans: (C)

3. With reference to the scheme launched by the Union Government, consider the following statements:
1. Ministry of Health and Family Welfare launched the Rashtriya Swasthya Bima Yojana
2. Ministry of Textiles launched the Rajiv Gandhi Shilpi Swasthya Bima Yojana
Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ams: (B)

4.Match List I and List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I List II
(Book) (Author))
A. In custody 1. Amartya Sen
B. Sea of Poppies 2. Amitav Ghosh
C. The Argumentative Indian 3. Anita Desai
D. Unaccustomed Earth 4. Jhumpa Lahiri
Code:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 4 2 1 3
(c) 3 2 1 4
(d) 3 1 2 4
Ans: (C)

5. Where is the famous Virupaksha temple located?
(a) Bhadrachalam
(b) Chidambaram
(c) Hampi
(d) Srikalahasti
Ans: (C)

6. Consider the following pairs :
Large Bank Country of origin
1. ABN Amro Bank : USA
2. Barclays Bank : UK
3. Kookmin Bank : Japan
Which ..of the above .pairs is/are correctly matched ?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) and 2
(d) and 3
Ans: (B)

7. Consider the following statements :
The for Cripps Proposals include the provision
1. Full independence for India.
2. Creation of Constitution-making body.
Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (B)

8.In a dry cell (battery), which of the following are used as electrolytes ?
(a) Ammonium chloride and Zinc chloride
(b) Sodium chloride and Calcium chloride
(c) Magnesium chloride and Zinc chloride
(d) Ammonium chloride and Calcium chloride
Ans: (A)

9. Which one of the following types of waves are used in a night vision apparatus ?
(a) Radio waves
(b) Microwaves
(c) Infra-red waves
(d) None of the above
Ans: (C)

10.A person travels 12 km due North, then 15 km duo East, after that 15 km due West and then 18 km due South. How far is he from the starting point"?
(a) 6 km
(b) 12 km
(c) 33 kin
(d) 60 km
Ans: (A)

11.Consider the following :
1. Camphor
2. Chicory
3. Vanilla
Which of the above is/are plant product(s) ?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3
Ans: (D)

12.Which one of the following is not a drug/pharma company ?
(a) Chevron
(b) Nicholas Piramal
(c) Pfizer
(d) Zydus Cadila
Ans: (A)

13. When Leander Paes won the "mixed doubles" at the US Open in the year 2008, who of the following was his partner ?
(a) Ana Ivanovic
(b) Cara Black
(c) Dinara Safina
(d) Jelena Jankovic
Ans: (B)

14. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(a) Barbora Spotakova : Javelin throw
(b) Pamela Jelimo : Weightligting
(c) Sanya Richards : Sprint
(d) Yelena Isinbayeva : Pole Vault
Ans: (B)

15. Who of the following is a football player ?
(a) Fernando Alonso
(b) Kimi Raikkonen
(c) Lewis Hamilton
(d) Nicolas Anelka
Ans: (D)

IAS Preliminary 2010 Solved Paper

1. Which one of the following processes in the bodies of living organisms is a digestive process?
(a) Breakdown of proteins into amino acids
(b) Breakdown of glucose into CO2 and H2O.
(c) Conversion of glucose into glycogen.
(d) Conversion of amino acids into proteins.
Ans: (a)

2. Excessive release of the pollutant carbon monoxide (CO), into the air may produce a condition in which oxygen supply in the human body decreases. What causes this condition?
(a) When inhaled into the human body, CO is converted into CO2.
(b) The inhaled CO has much higher affinity for haemoglobin as compared to oxygen.
(c) The inhaled CO destroys the chemical structure of haemoglobin.
(d) The inhaled CO adversely affects the respiratory centre in the brain.
Ans: (b)

3. Examine the following statements:
1. All colours are pleasant.
2. Some colours are pleasant.
3. No colour is pleasant.
4. Some colours are not pleasant.
Given that the statement 4 is true, what can be definitely concluded?

(a) 1 and 2 are true
(b) 1 is false
(c) 2 is false
(d) 3 is true
Ans: (b)

4. The approximate representations of land use classification in India is -
(a) Net area sown 25%; forests 33%; other areas 42%.
(b) Net area sown 58%; forests 17%; other areas 25%.
(c) Net area sown 43%; forests 29%; other areas 28%.
(d) Net area sown 47%; forests 23%; other areas 30%.
Ans: (d)

5. What was the immediate reason for Ahmad Shah Abdali to invade India and fight the Third Battle of Panipat?
(a) He wanted to avenge the expulsion by Marathas of his victory Timur Shah from Lahore.
(b) The frustrated governor of Jullundhar Adina Beg Khan invited him to invade Punjab.
(c) He wanted to punish Mughal administration for non – payment of the revenues of the Chahar Mahal (Gujarat, Aurangabad, Sialkot and Pasrur).
(d) He wanted to annex all the fertile plains of Punjab up to the borders of Delhi to his kingdom.
Ans: (a)

6. In India, the tax proceeds of which one of the following as a percentage of gross tax revenue has significantly declined in the last five years?
(a) Service tax
(b) Personal income tax
(c) Excise duty
(d) Corporation tax
Ans: (c)

7. Which one of the following is the appropriate reason for considering the Gondwana rocks as most important of rock systems of India?
(a) More than 90% of limestone reserves of India are found in them.
(b) More than 90% of India’s coal reserves are found in them.
(c) More than 90% of fertile black cotton soils are spread over them.
(d) None of the reasons given above is appropriate in this context.
Ans: (b)

8. With reference to the United Nations Convention on the Rights of the Child, consider the following:
1. The Right to Development.
2. The Right to Expression.
3. The Right to Recreation.
Which of the above is/are the Rights of the child?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

9. P, Q, R and S are four men. P is the oldest but not the poorest. R is the richest but not the oldest. Q is older than S but not than P or R. P is richer than Q but not than S. The four men can be ordered (descending) in respect of age and richness, respectively, as:
(a) PQRS, RPSQ
(b) PRQS, RSPQ
(c) PRQS, RSQP
(d) PRSQ, RSPQ
Ans: (b)

10. In the context of space technology, what is “Bhuvan”, recently in the news?
(a) A mini satellite launched by ISRO for promoting the distance education in India.
(b) The name given to the next moon Impact Probe, for Chandrayan – II.
(c) A geoportal of ISRO with 3D imaging capabilities of India.
(d) A space telescope developed by India.
Ans: (c)

11. The diameters of two circular coins are in the ratio of 1 : 3. The smaller coin is made to roll around the bigger coin till it returns to the position from where the process of rolling started. How many times the smaller coin rolled around the bigger coin?
(a) 9
(b) 6
(c) 3
(d) 1.5
Ans: (c)

12. Among the following, who was not a proponent of bhakti cult?
(a) Nagarjuna
(b) Tukaram
(c) Tyagraja
(d) Vallabhacharya
Ans: (a)

13. As per the UN – Habitat’s Global Report on Human Settlement 2009, which one among the following regions has shown the fastest growth rate of urbanization in the last three decades?
(a) Asia
(b) Europe
(c) Latin America and Caribbean
(d) North America
Ans: (a)

14. Who of the following shall cause every recommendations made by the Finance Commission to be laid before each House of Parliament?
(a) The President of India
(b) The Speaker of Lok Sabha
(c) The Prime Minister of India
(d) The Union Finance Minister
Ans: (a)

15. By a regulation in 1793, the District Collector was deprived of his judicial powers and made the collecting agent only. What was the reason for such regulation?
(a) Lord Cornwallis felt that the District Collector’s efficiency of revenue collection would enormously increase without the burden of other work.
(b) Lord Cornwallis felt that Judicial power should compulsorily be in the hands of
Europeans while Indians can be given the job of revenue collection in the districts.
(c) Lord Cornwallis was alarmed at the extent of power concentrated in the
District Collector and felt that such absolute power was undesirable in one person.
(d) The judicial work demanded a deep knowledge of India and a good training in
law and Lord Cornwallis felt that District Collector should be only a revenue collector?
Ans: (c)

IAS Preliminary 2009 Solved Paper

1. The marine animal called dugong which is vulnerable to extinction is a/an:
(a) Amphibian
(b) Bony fish
(c) Shark
(d) Mammal
Ans: (D)

2. Which one of the following is the country's administrative capital/new federal administrative centre of Malaysia ?
(a) Kota Bharu
(b) Kuala Terongganu
(c) Putrajaya
(d) Taiping
Ans: (C)

3. Consider the following countries :
1. Brunei Darussalam
2. East Timor
3. Laos
Which of the above is/are member/members of ASEAN ?

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (C)

4. Consider the following countries :
1. Australia
2. Namibia
3. Brazil
4. Chile
Through which of the above does the Tropic of Capricorn pass ?
(a) 1 only
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (D)

5. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
City River

(a) Berlin Rhine
(b) London Thames
(c) New York Hudson
(d) Vienna Danube
Ans: (A)

6. Consider the following statements :
1. In the world, the tropical deserts occur along the western margins of continents within the trade wind belt.
2. In India, the East Himalayan region gets high rainfall from north-east winds.
Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (A)

7. Which one of the following rivers does not originate in India ?
(a) Beas
(b) Chenab
(c) Ravi
(d) Sutlej
Ans: (D)

8. At which one of the following places do two important rivers of India originate; while one of them flows towards north and merges with another important river flowing towards Bay of Bengal, the other one flows towards Arabian Sea ?
(a) Amarkantak
(b) Badrinath
(c) Mahabaleshwar
(d) Nasik
Ans: (A)

9. Where is the headquarters of Animal Welfare Board of India located ?
(a) Ahmedabad
(b) Chennai
(c) Hyderabad
(d) Kolkata
Ans: (B)

10. Consider the following statements :
1. The National' School of Drama was set up by Sangeet Natak Akademi in 1959.
2. The highest honour conferred by the Sahitya Akademi on a writer is by electing him its Fellow.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (C)

11. A person has 4 coins each of different denomination. What is the number of different sums of money the person can form (using one or more coins at a time) ?
(a) 16
(b) 15
(c) 12
(d) 11
Ans: (B)

12. How many letters of the English alphabet (capitals) appear same when looked at in a mirror ? (a) 9
(b) 10
(c) 11
(d) 12
Ans: (C)

13. Consider the following statements regarding Indian Planning :
1. The Second Five-Year Plan emphasised on the establishment of heavy industries.
2. The Third Five-Year Plan introduced the concept of import substitution as a strategy for industrialisation.
Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (C)

14. Who of the following scientists proved that the stars with mass less than 1.44 times the mass of the Sun end up as White Dwarfs when they die ?
(a) Edwin Hubble
(b) S. Chandrashekhar
(c) Stephen Hawking
(d) Steven Weinberg
Ans: (B)

15. Consider the following statements :
1. Between Census 1951 and Census 2001, the density of the population of India has increased more than three times.
2. Between Census 1951 and Census 2001, the annual growth rate (exponential) of the population of India has doubled.
Which of the statements given abova is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (D)

IAS Preliminary 2009 Solved Paper

1. With which one of the following has the B.K. Chaturvedi Committee dealt?
(a) Review of Centres-States relations
(b) Review of Delimitation Act
(c) Tax reforms and measures to increase revenues
(d) Price-reforms in the oil sector
Ans : (D)

2. Consider the following pairs:
Persons Sports
1. Anand Pawar : Chess
2. Akhil Kumar : Boxing
3. Shiv Shanker : Gold
Prasad Chowrasia
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (B)

3. Recently, which one of the following was included in the UNESCO’s World Heritage list?
(a) Dilwara Temple
(b) Kalka-Shimla Railway
(c) Bhiterkanika Mangrove Area
(d) Vishkhapatnam to Araku valley railway line
Ans: (B)

4. Under the administration of which- one of the following is the Department of Atomic Energy ?
(a) Prime Minister's Office
(b) Cabinet Secretariat
(c) Ministry of Power
(d) Ministry of Science and Technology
Ans: (A)

5. In the 'Individual Satyagraha', Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second ?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) C. Rajagopal.achari
(d) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans: (B)

6.With whose permission did the English set up their first factory in Surat ?
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Shahjahan
(d) Aurangzeb
Ans: (B)

7.Which one of the following planets has largest number of natural satellites or moons ?
(a) Jupiter
(b) Mars
(c) Saturn
(d) Venus
Ans: (A)

8.In the context of genetic disorders, consider the following :
A woman suffers from colour blindness while her husband does not suffer from it. They have a son and a daughter. In this context, which one of the following statements is most probabl) correct ?

(a) Both children suffer from colour blindness.
(b) Daughter .suffers from colour blindness while son does not suffer from it.
(c) Both children do not suffer from colour blindness.
(d) Son suffers from colour blrndness while daughter does not suffer from it.
Ans: (D)

9. Which one of the following is used as an explosive ?
(a) Phosphorus Trichloride
(b) Mercuric oxide
(c) Graphite
(d) Nitroglycerine
Ans: (D)

10. In the context of Indian wild life, the flying fox is a
(a) Bat
(b) Kite
(c) Stork
(d) Vulture
Ans: (A)

11.Who of the following is the author of the book "The Audacity of Hope" ?
(a) Al Gore
(b) Barack Obama
(c) Bill Clinton
(d) Hillary Clinton
Ans: (B)

12.Consider the following statements :
1. The Baglihar. Power Project had been constructed within the parameters of the Indus Water Treaty.
2. The project was completely built by the Union Government with loans from Japan and the World Bank.
Which of the statements given above is/arc; correct, ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (A)

13.In the context of Indian news in recent times; . what is MCX-SX ?
(a) A kind of supercomputer
(b) Title of Moon Impact Probe
(c) Stock exchange
(d) Nuclear-powered submarine
Ans: (C)

14.India has recently landed its Moon Impact Probe on the Moon. Among the following countries, which one landed such probe on the Moon earlier ?
(a) Australia
(b) Canada
(c) China
(d) Japan
Ans: (C)

15.Consider the following pairs :
Famous place Country
1. Cannes : France
2. Davos : Denmark
3. Roland Garros : The Netherlands
Which of the pairs given above is/arc correctly matched ?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (A)