Showing posts with label RRB written test solved 2009 paper. Show all posts
Showing posts with label RRB written test solved 2009 paper. Show all posts

Thursday, December 9, 2010

Railway Recruitment Board Bhubaneshwar Solved 2009 Paper

1. Battle of Kalinga was fought at which of the following places ?
(A) Udaigiri
(B) Dhauli
(C) Balasore
(D) Barabaki
Ans : (B)

2. The first division of Congress took place in—
(A) Surat
(B) Kolkata
(C) Allahabad
(D) Chennai
Ans : (A)

3. I want to see the Principal …… I have something to tell him urgently.
(A) so
(B) for
(C) since
(D) and
Ans : (C)

4. Ellora caves in Maharashtra were built during the rule of which of the following dynasties ?
(A) Rashtrakoot
(B) Pallav
(C) Pala
(D) Chola
Ans : (A)

5. The difference between 28% and 42% of a number is 210. What is 59% of this number ?
(A) 900
(B) 420
(C) 885
(D) None of these
Ans : (C)

6. When sun-light passes through a glass prism, which of the following colours refracts the most ?
(A) Blue
(B) Red
(C) Orange
(D) Green
Ans : (A)

7. Digits of first place and third place are interchanged of the numbers 349, 483, 766, 598, 674 and then the new numbers are arranged in ascending order. Which would be the fourth number ?
(A) 483
(B) 766
(C) 674
(D) 598
Ans : (D)

Directions—(Q. 8) Choose the word/phrase which is most opposite in meaning to the word ?
8. Rabid
(A) Mad
(B) Normal
(C) Furious
(D) Fanatical
Ans : (B)

9. A labourer was engaged for 25 days on the condition that for every day, he works, he will be paid Rs. 2 and for every day, he is absent he will be fined 50p. If he receives only Rs. 37•50, find the no. of days he was absent—
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 4
Ans : (A)

10. A labourer was engaged for 25 days on the condition that for every day, he works, he will be paid Rs. 2 and for every day, he is absent he will be fined 50p. If he receives only Rs. 37•50, find the no. of days he was absent—
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 4
Ans : (A)

11. The area of a rhombus with diagonals 12 cm and 20 cm is ……… sq cm.
(A) 120
(B) 12
(C) 20
(D) 240
Ans : (A)

12. What is the meaning of beckoned ?
(A) Summon by sign or gesture
(B) Did not signal
(C) Did not call
(D) Invite
Ans : (A)

13. What is the meaning of beckoned ?
(A) Summon by sign or gesture
(B) Did not signal
(C) Did not call
(D) Invite
Ans : (A)

14. Area of a parallelogram whose base is 9 cm and height 4 cm is ……… sq cm.
(A) 9
(B) 4
(C) 36
(D) 13
Ans : (C)

15. 561204 ×58 = ? ×55555
(A) 606
(B) 646
(C) 586
(D) 716
Ans : (C)

Wednesday, December 8, 2010

Railway Recruitment Board Bhubaneshwar Solved 2009 Paper

1. (9321 + 5406 + 1001) ÷ (498 + 929 + 660) = ?
(A) 13•5
(B) 4•5
(C) 16•5
(D) 7•5
Ans : (D)

2. River : Dam : : Traffic : ?
(A) Signal
(B) Vehicle
(C) Motion
(D) Lane
Ans : (A)

3. Pick out the odd in the following—
(A) Ashok—Assam
(B) Poonam—Punjab
(C) Gyanendra—Gujarat
(D) Anjana—Rajasthan
Ans : (D)

4. Which number is missing ?
45389, ?, 453, 34
(A) 34780
(B) 8354
(C) 4892
(D) 3478
Ans : (B)

5. Praduman is older than Janaki; Shreshtha is older than Chhama; Ravindra is not as old as Shreshtha but is older than Janaki. Chhama is not as old as Janaki. Who is the youngest ?
(A) Praduman
(B) Janaki
(C) Shreshtha
(D) Chhama
Ans : (D)

6. If ‘VEHEMENT’ is written as ‘VEHETNEM’ then in that code how will you code ‘MOURNFUL’ ?
(A) MOURLUFN
(B) MOUNULFR
(C) OURMNFUL
(D) URNFULMO
Ans : (A)

7. From the alternatives, select the set which is most like the given set. Given set (23, 29, 31)—
(A) (17, 21, 29)
(B) (31, 37, 49)
(C) (13, 15, 23)
(D) (41, 43, 47)
Ans : (D)

8. Project Tiger was launched in—
(A) 1973
(B) 1976
(C) 1978
(D) 1983
Ans : (A)

9. The wire of flash bulb is made of—
(A) Copper
(B) Barium
(C) Magnesium
(D) Silver
Ans : (C)

10. ‘Thinkpad’ is a laptop associated with which among the following companies ?
(A) HP
(B) TCS
(C) Infosys
(D) IBM
Ans : (D)

11. What determines the sex of a child ?
(A) Chromosomes of the father
(B) Chromosomes of the mother
(C) RH factor of the parents
(D) Blood group of the father
Ans : (A)

12. Which Indian state was ranked as the No. 2 tourist destination in the world by LONELY PLANET?
(A) Himachal Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Uttarakhand
Ans : (C)

13. The ‘Ocean of Storms’ is the name given to—
(A) Atlantic Ocean
(B) Pacific Ocean
(C) A waterless area on moon surface
(D) None of these
Ans : (C)

14. The metal extracted from Bauxite is—
(A) Silver
(B) Copper
(C) Manganese
(D) Aluminium
Ans : (D)

15. Should the Government make it compulsory for the private medical colleges to join the entrance test conducted by the Government ?
(i) No, private institutions should be empowered, so that they may decide their own admission strategy and improve their work-management.
(ii) Yes, all medical institutions, whether these are private or government’s, should adopt the same entrance standard.
(A) Only argument (i) is correct
(B) Only argument (ii) is correct
(C) Either argument (i) is correct or argument (ii) is correct
(D) Neither argument (i) is correct nor argument (ii) is correct
Ans : (B)