Showing posts with label IAS Papers. Show all posts
Showing posts with label IAS Papers. Show all posts

Saturday, February 5, 2011

IAS Prelims General Studies 2010 Paper

1.For the Karachi session of Indian National Congress in 1931, presided over by Sardar Patel, who drafted the Resolution on Fundamental Rights and Economic Programme?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) Dr. B. R. Ambedkar
Ans: b

2.Consider the following statements:
1. Hepatitis B is several times more infectious than HIV / AIDS.
2. Hepatitis B can cause liver cancer.
Which of the statement given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: c

3.With regard to the transmission of the Human mmunodeficiency Virus, which one of the following statements is not correct?
(a) The chances of transmission from female to male are twice as likely as from male to female.
(b) The chances of transmission are more if a person suffers from other sexually transmitted infections.
(c) An infected mother can transmit the pregnancy, at childbirth and by breast feeding.
(d) The risk of contracting infection from transfusion of infected blood is much higher than an exposure to contaminated needle.
Ans: a

4.Consider the following statements:
1. The Commonwealth has no charter, treaty or constitution.
2. All the territories / countries once under the British empire (jurisdiction / rule / mandate) automatically joined the commonwealth as its members.
Which of the statement given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: d

5.With reference to the National Investment Fund to which the
disinvestment proceeds are routed, consider the following statements:
1. The assets in the National Investment Fund are managed by the Union Ministry of Finance.
2. The National Investment Fund is to be maintained within the Consolidated Fund of India.
3. Certain Asset Management Companies are appointed as the fund managers.
4. A certain proportion of annual income is used for financing select social sectors.
Which of the statement given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 3 and 4
(d) 3 only
Ans: c

6.Which one of the following is not a feature of Limited Liability
Partnership firm?
(a) Partners should be less than 20.
(b) Partnership and management need not be separate.
(c) Internal governance may be decided by mutual agreement among partners.
(d) It is corporate body with perpetual succession.
Ans: a

7.With reference to the India, consider the following:
1. Nationalization of Banks.
2. Formation of Regional Rural Banks.
3. Adoption of villages by Bank Branches.
Which of the above can be considered as steps taken to achieve the “financial inclusion” in India?
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: d

8.Why did Buddhism start declining in India in the early medieval times?
1. Buddha was by that time considered as one of the incarnations of Vishnu and thus became a part of Vaishnavism.
2. The invading tribes from Central Asia till the time of last Gupta king adopted Hinduism and persecuted Buddhists.
3. The Kings of Gupta dynasty were strongly opposed to Buddhism.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: a

9.In India, during the last decade the total cultivated land for which one of the following crops has remained more or less stagnant?
(a) Rice (b) Oil Seeds
(c) Pulses (d) Sugarcane
Ans: c

10.With reference to the Indian economy, consider the following
statements:
1. The Gross Domestic Product (GDP) has increased by four times in the last 10 years.
2. The percentage share of Public Sector in GDP has declined in the last 10 years.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: b

11.The International Development Association, a lending agency, is administered by the
(a) International Bank for Reconstruction and Development.
(b) International Fund for Agricultural Development.
(c) United Nations Development Programme.
(d) United Nations Industrialized Development Organization.
Ans: a

12.With reference to the river Luni, which one of the following statements is correct?
(a) It flows into Gulf of Khambhat.
(b) It flows into Gulf of Kuchchh.
(c) It flows into Pakistan and merges with a tributary of Indus.
(d) It is lost in the marshy land of the Rann of Kuchchh.
Ans : d

13.A geographic region has the following distinct characteristics:
1. Warm and dry climate.
2. Mild and wet winter.
3. Evergreen oak trees.
The above features are the distinct characteristics of which one of the following regions?
(a) Mediterranean (b) Eastern China
(c) Central Asia (d) Atlantic coast of North America.
Ans: a

14.In the context of India’s Five Year Plan, a shift in the pattern of
industrialization, with lower emphasis on heavy industries and more on infrastructure begins in
(a) Fourth Plan (b) Sixth Plan
(c) Eighth Plan (d) Tenth Plan
Ans: c

15.As a result of their annual survey, the National Geographic Society and an international polling firm Globe Scan gave India top rank in Greendex 2009 score. What is this score?
(a) It is a measure of efforts made by different countries in adopting technologies for reducing carbon footprint?
(b) It is a measure of environmentally sustainable consumer behaviour in different countries.
(c) It is an assessment of programmes / schemes undertaken by different countries for improving the conservation of natural resources.
(d) It is an index showing the volume of carbon credits sold by different countries.
Ans: b

Tuesday, January 4, 2011

IAS Examination General Studies Solved 2006 Paper

1. The initial design and construction of whih massive temple took place during the
reign of Suryavarman II ?
(a)Sri Mariamman Temple
(b) Angkor Vat
(c) Batu Caves Temple
(d) Kumakhya Temple
Ans: – (b)

2. The Allahabad Pillar inscription is associated with which one of the following ?
(a) Mahapadma Nanda
(b) Chandragupta maurya
(c) Ahoka
(d) Samudragupta
Ans: – (d)

3. Which one of the following is not correctly matched ?
Prominent Indian Writer Language
(a) Raja Rao : Telugu
(b) Gobind Trimbuk Deshpande : Marathi
(c) Subramaniyam Bharati : Tamil
(d) Tara Shankar Joshi : Gujarati
Ans: – (a)

4. Who among the following laid the foundation of Rashtrakuta Empire ?
(a) Amoghavarsha I
(b) Dantidurga
(c) Dhruva
(d) Krishna I
Ans: – (b)

5. Bhakta Tukaram was a contemporary of which Mughal Emperor ?
(a) Babar
(b) Akbar
(c) Jahangir
(d) Aurangzeb
Ans: – (c)

6. Who was the Governor-General of India during the Sepoy Mutiny ?
(a) Lord Canning
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Hardinge
(d) Lord Lytton
Ans: – (a)

7. Consider the following statements about Madam Bhikaji Cama :
(1) Madam cama unfurled the National Flag at the International
Socialist Conference in Paris in the year 1907.
(2) Madam cama served as private secretary to Dadabhai Naoroji.
(3) Madam cama was born to Parsi parents
(a) 1,2 and 3.
(b) 2 and 3 only.
(c) 1 and 2 only.
(d) 3 only.
Ans: – (b)

8. Under whose presidency was the Lahore Session of the Indian National Congress held
in the year 1929 wherein a resolution was adopted to gain complete independence from the British?
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Motilal Nehru
Ans: – (c)

9. In the year 1613, where was the English East India Company given permission to set up a factory(trading post)?
(a) Bangalore
(b) Madras
(c) Masulipattam
(d) Surat
Ans: (d)

10. Consider the following statements :?
1. The Ikshvaku rulers of Southern India were antagonistic towards Buddhism.
2. The Pala rulers of Eastern India were Patrons of Buddhism.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: – (b)

11. Between which of the following was the ancient town of Takshasila located?
(a) Indus and Jhelum
(b) Jhelum and Chenab
(c) Chenab and Rave
(d) Rave and Beas
Ans: – (a)

12. Consider the following statements :-
1. The Charter Act 1853 abolished East India Company’s monopoly of Indian trade.
2.Under the Government of India Act 1858, the British Parliament abolished the East India Company altogether and undertook the responsibility of the ruling India directly
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: – (b)

13. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(a) State Recorganization Act : Andhra Pradesh
(b) Treaty of Yandabu : Assam
(c) State of Bilaspur : Himachal Pradesh
(d) Year 1966 : Gujarat becomes a state
Ans: – (d)

14. Which one of the following is the correct chronological order of the Afghan rulers to the throne of Delhi ?
(a) Sikandar Shah – Ibrahim Lodi – Bahlol Khan Lodi
(b) Sikandar Shah – Bahlol Khan Lodi – Ibrahim Lodi
(c) Bahlol Khan Lodi – Sikandar Shah – Ibrahim Lodi
(d) Bahlol Khan Lodi – Ibrahim Lodi – Sikandar Shah
Ans: – (c)


15. Which one of the following pairs is correctly matched ?
(a) Vikramsila Monastery : Uttar Pradesh
(b) Hemkund Gurudwara : Himachal Pradesh
(c) Udhayagiri Caves : Maharashtra
(d) Amaravati : Andhra Pradesh Buddhist Stupa
Ans: – (d)