Friday, February 4, 2011

Combined Defence Services ( CDS) Solved 2005 Paper

1.Consider the following statements :
1. Marble is a constituent of tooth paste.
2. Gypsum is used for the manufacture of ammonium sulphate.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: b

2.Consider the following statements :
1. In the Tenth Five-Year Plan, agriculture is projected to
be the center point of our development strategy.
2. The Tenth Five-Year Plan has targeted an average annual growth rate of 8%.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: c

3.The electoral college that elects the President of India consists of the
(a) Elected members of all the State Legislatures, Lok Sabha and Rajya Sabha
(b) Elected members of the Lok Sabha, Rajya Sabha and State Assemblies
(c) Elected members of Lok Sabha and State Assemblies
(d) Elected members of Lok Sabha and Rajya Sabha
Ans: b
4.In which one of the following games/sports did Geet Sethi excel ?
(a) Badminton
(b) Table Tennis
(c) Billiards
(d) Lawn Tennis
Ans: c

5.Consider the following statements :
1. In India, production of mica is confined to Andhra Pradesh and Bihar only.
2. In India, gold mines are confined to Karnataka only.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: d
6.Which one of the following teams won the First One-day Cricket World Cup held in 1975 ?
(a) England
(b) Australia
(c) West Indies
(d) Pakistan
Ans: c

7.Against whom of the following was the Lahore Conspiracy case registered during the Indian freedom struggle ?
(a) Lala Hardayal
(b) Lala Lajpat Rai
(c) Vinayak Damodar Savarkar
(d) Vishnu Ganesh Pingle
Ans: d

8.Consider the following statements :
1. The first session of the Indian National Congress was held in Calcutta.
2. The second session of the Indian National Congress was held under the Presidentship of Dadabhai Naoroji.
3. Both Indian National Congress and Muslim League held their sessions at Lucknow in 1916.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: b

9.Ramsay Macdonald?s Communal Award gave
(a) Privy purses to native princes
(b) Communal representation to Muslims
(c) Reservations to Sikhs in elections
(d) Separate electorates for depressed classes
Ans: d

10.Consider the following statements :
1. Indira Awaas Yojana seeks to provide shelter to rural households living below the poverty line.
2. Allotment of house under India Awaas Yojana is made only in the name of female member of the household.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: c

11.In October 2004, where did the Prime Minister of India inaugurate the Prototype Fast Breeder Reactor ?
(a) Ahmedabad
(b) Kalpakkam
(c) Thiruvananthapuram
(d) Trombay
Ans: b

12.Consider the following:
1. Life expectancy at birth.
2. Gross enrolment ratio for schools.
3. Adult literacy rate.
4. Per capita income.
Which of the above is/are the parameters for measurement of Human Development Index by UNDP ?
(a) 1, 2 and 4
(b) 1 and 3
(c) 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: d

13.In which one of the following does the subject of Co-operative Societies fall?
(a) Union List
(b) State List
(c) Concurrent List
(d) Residuary Powers of Union Government
Ans: b

14.Referring the Union Budget presented by the Finance Minister in the year 2004, consider the following statements :
1. Investment Commission is proposed to be established.
2. No excise duty to be imposed on computers.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: c

15.Which one of the following countries is not a member of North Atlantic Treaty Organisation (NATO) ?
(a) Czech Republic
(b) Poland
(c) Romanio
(d) Russia
Ans: d

SSC Tax. Assistant Examination Solved 2007 Paper

1.The process by which sun’s rays reach the earth is
(a) radiation
(b) conduction
(c) convection
(d) diffusion
Ans: a

2.Cream gets separated out of milk when it is churned. This is due to
(a) gravitational force
(b) centripetal force
(c) centrifugal force
(d) frictional force
Ans: b

3.Where is the largest reflecting telescope of Asia?
(a) Kodaikanal
(b) Ooty
(c) Kavalur
(d) Naintal
Ans: c

4.The major constituent of air is
(a) nitrogen
(b) carbon dioxide
(c) oxygen
(d) hydrogen
Ans: a

5.Which one of the following acids is used in battery?
(a) Hydrochloric acid
(b) Hydrofluoric acid
(c) Sulphuric acid
(d) Sulphurous acid
Ans: c

6.Which one of the following is extensively used for sterilizing water?
(a) Bleaching powder
(b) Alum
(c) Borax powder
(d) Soda powder
Ans: a

7.Free Trade refers to
(a) free movement of goods from one country to another
(b) movement of goods free of cost
(c) unrestricted exchange of goods and service
(d) trade free of duty
Ans: c

8.The term ‘GM food’ refers to the food
(a) that grows under genetic measures
(b) that is genetically modified
(c) that grows under geographical modification
(d) with greater glucose metabolism capacity
Ans: b

9.In a tribute to Mahatma Gandhi’s philosophy of brotherhood and peace, the UN General Assembly declared his birth anniversary, October 2, as the
(a) International Day of Non-Violence
(b) International Day of Co-operation
(c) International Day of Peace and Co-operation
(d) International Day of Prace and Non-Violence
Ans: a

10.Study of newly born up to the age of 3 months is called
(a) Chorology
(b) Conchology
(c) Nematology
(d) Neonatology
Ans: d

11.The term ‘gene’ was coined by
(a) T.H.Morgan
(b) W.L.Johanssen
(c) G.Mendel
(d) De Vries
Ans: b

12.World No. 2 Rafael Nadal won the French Open, 2007 defeating
(a) Stegan Edberg
(b) Andy Roddick
(c) Roger Federer
(d) Fred Alexander
Ans: c

13.Ryder Cup is related with which sports?
(a) Football
(b) Golf
(c) Badminton
(d) Cricket
Ans: b

14.The Department of Space proposed setting up of Indian Institute of Space Technology on the line of the seven IITs. It will have its independent campus at
(a) Chennai
(b) Thumba
(c) Thiruvananthapuram
(d) Sriharikota
Ans: c

15.Name the President of India who was elected unopposed
(a) Dr. Shankar Dayal Sharma
(b) Dr. Neelam Sanjiva Reddy
(c) Dr. Fakhruddina Ali Ahmed
(d) Dr. Zakir Husain
Ans: b