Friday, January 21, 2011

SSC CPO SI (Staff Selection Commission Central Police Organisation Sub Inspector) Exam Questions

1. The book ‘It was Five Past Midnight’ is on—
(A) Bhuj Earthquake
(B) Orissa Floods
(C) Andhra Cyclone
(D) Bhopal Gas Tragedy
Ans : (D)

2. The French Open, 2009 Men’s Singles was won by—
(A) Roger Federer
(B) Rafael Nadal
(C) Bob Bryan
(D) Katarina Srebotnik
Ans : (A)

3. For which one of the following, M. S. Dhoni was chosen for the year 2007 ?
(A) Arjun Award
(B) Dronacharya Award
(C) Rajiv Gandhi Khel Ratna Award
(D) None of the above
Ans : (C)

4. Which one of the following personalities is known as ‘Grand Old Man of India’ ?
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Motilal Nehru
(D) Lala Lajpat Rai
Ans : (B)

5. Who held the office of the Vice-President of India for two consecutive terms ?
(A) Dr. S. Radhakrishnan
(B) Mr. R. Venkataraman
(C) Dr. Shankar Dayal Sharma
(D) Mr. V. V. Giri
Ans : (A)

6. On which of the following rivers is the Tehri Hydropower Complex located ?
(A) Alaknanda
(B) Mandakini
(C) Dhauli Ganga
(D) Bhagirathi
Ans : (D)

7. Surplus earned by a factor other than land in the short period is referred to as—
(A) Economic rent
(B) Net rent
(C) Quasi-rent
(D) Super-normal rent
Ans : (C)

8. The Finance Commission—
(A) Draws up Five Year Plans
(B) Formulates Monetary Policy
(C) Recommends pay revision of Central Government Employees
(D) Adjudicates on the sharing of resources between Centre and the States
Ans : (D)

9. EEG records the activity of—
(A) Heart
(B) Lungs
(C) Brain
(D) Muscles
Ans : (C)

10. Which one of these is a communicat disease ?
(A) Diabetes
(B) Diphtheria
(C) Arthritis
(D) Cancer
Ans : (B)

11. Cereals are a rich source of—
(A) Starch
(B) Glucose
(C) Fructose
(D) Maltose
Ans : (A)

12. Which of the following principle is used to produce ‘low-temperatures’ ?
(A) Super conductivity
(B) Joule-Kelvin effect
(C) Thermo-electric effect
(D) Adiabatic demagnetization
Ans : (D)

13. Pulsars are—
(A) Stars moving towards the Earth
(B) Stars moving away from Earth
(C) Rapidly spinning stars
(D) High temperature stars
Ans : (C)

14. Brain drain—
(A) Is a disease
(B) Refers to dropouts from educational and technical institutions
(C) Is fruitless expenditure of scientific and industrial research
(D) Refers to emigration of skilled persons
Ans : (D)

15. The ‘National School of Drama’ is situated in which of the following cities ?
(A) Mumbai
(B) New Delhi
(C) Bhopal
(D) Kolkata
Ans : (B)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment