Thursday, January 13, 2011

Rajasthan General Knowledge Questions

1. Mewa-nagar in Rajasthan is famous for?
(A) Jam temple of Parshwanath
(B) Exports of dry fruits
(C) Production of cumin seed
(D) Exports of Kathputli items
Ans : (A)

2. Rajasthan State Industrial Development and Investment Corporation (RIICO) has signed an MoU with a Japanese company for establishment of Japanese units in Neemrana Industrial area. That Japanese company is?
(A) Jetro
(B) Hetro
(C) Honda Cial
(D) Mitsubisi
Ans : (D)

3. The great famine known as ‘Chhapania-kal’ among Rajasthani people occurred during—
(A) 1899-1900 AD
(B) 1905-1906 AD
(C) 1956-1958 AD
(D) 1888-1889 AD
Ans : (A)

4. ‘Chhappan’ basin is in the district of ?
(A) Alwar
(B) Banswara
(C) Pali
(D) Tonk
Ans : (B)

5. Kahrani in Bhiwadi came into news recently because of ?
(A) Saint Gobain Glass Factory
(B) Divya Pharmacy
(C) Toyota Motors
(D) Rajiv Gandhi Rural LPG Distribution Plan
Ans : (A)

6. Who was the ruler of a state in Rajasthan who played a very significant role in the establishment of Banaras Hindu University?
(A) Maharana Fateh Singh (Udaipur)
(B) Maharaja Ummed Singh (Jodhpur)
(C) Maharaja Man Singh-II (Jaipur)
(D) Maharaja Ganga Singh (Bikaner)
Ans : (D)

7. According to Animal census 2003 the density of Animals in Rajasthan and highest density of animals in district is?
(A) 144 and Doongarpur
(B) 150 and Barmer
(C) 160 and Bikaner
(D) 165 and Bharatpur
Ans : (A)

8. Dhaman, Karad and Anjan are the?
(A) Varieties of Sheep in Rajasthan
(B) Varieties of Caster seed of Gujarat
(C) Varieties of Grass in Rajsthan
(D) Three heroes of Gawari dance
Ans : (C)

9. The longest folk song of Rajasthan is associated with which of the following Lok Devis /Devtas?
(A) Jeena Mata
(B) Aai Mata
(C) Mallinathji
Ans : (A)

10. One amongst the following is not true?
(A) New investment policy is introduced by State Government recently
(B) 30 per cent deductions on sales tax to continue for 10 years
(C) 20 per cent subsidy will be provided on new employment
(D) Previous policy was introduced in 2008
Ans : (D)

11. The lowest air pressure in the month of June in Rajasthan is probable in the district of ?
(A) Bundi
(B) Baran
(C) Jaisalmer
(D) Rajsamand
Ans : (C)

12. The district through which 70°E longitude passes is?
(A) Jodhpur
(B) Jaisalmer
(C) Dholpur
(D) Nagaur
Ans : (B)

13. Which automobile company has been allotted 600 Acres land of Khuskheda (Bhiwadi) for manufacturing cars?
(A) Ford
(B) Toyota
(C) Honda Cial
(D) Volkswagen
Ans : (C)

14. Which one of the following is incorrectly matched?
(A) Mahi Bajaj Sagar Project— Gujarat and Rajasthan
(B) Chambal Project—Rajasthan and Madhya Pradesh
(C) Beas Project.—Rajasthan, Punjab and Haryana
(D) Indira Gandhi Canal Project—Rajasthan and Punjab
Ans : (D)

15. The highest number of state level animal fairs in Rajasthan are held in the district?
(A) Jhalawar
(B) Nagour
(C) Barmer
(D) Hanumangarh
Ans : (B)